Ce se ascunde sub portretul Mona Lisei?

Un cercetător francez susţine că a descoperit cu ajutorul unei tehnologii revoluţionare un portret misterios care s-ar afla ascuns sub chipul Mona Lisei, potrivit BBC.

Cu privirea ei fixă şi zâmbetul enigmatic, Mona Lisa lui Leonardo provoacă nedumeririle oamenilor de ştiinţă la cinci sute de ani de la realizarea celebrului tablou.

Iar acum, misterul se adânceşte şi mai tare, după ce un cercetător francez, Pascal Cotte, a afirmat că a descoperit un alt portret ascuns sub chipul Giocondei.

O reconstrucţie a portretului iniţial i-a permis francezului să afirme că acea schiţă reprezintă imaginea unei persoane care priveşte în depărtare, pozând din profil.

"Acum, putem să analizăm cu exactitate ceea ce se află în interiorul straturilor de vopsea şi putem să exfoliem ca pe o ceapă toate straturile picturii", explică savantul francez.

Pascal Cotte a primit din partea Muzeului Luvru permisiunea de a analiza celebrul tablou al lui da Vinci, în anul 2004. El a inventat o tehnologie (Layer Amplification Method) pe care a folosit-o pentru a analiza structura pânzei pe care a fost realizat portretul Mona Lisei.

Metoda constă în proiectarea unei serii de lumini intense asupra picturii. Apoi, o cameră video măsoară cantitatea de lumină reflectată şi pe baza acelor măsurători, savantul francez afirmă că poate să vizualizeze şi să reconstituie ceea ce se află între straturile de vopsea ale tabloului.

Nu toată lumea este însă de acord cu afirmaţiile savantului francez. Reprezentanţii Muzeului Luvru au refuzat că comenteze declaraţiile sale.

Martin Kemp, profesor emerit de Istoria Artei la Universitatea Oxford, spune la BBC că teoria lui Cotte nu l-a convins: "Imaginile lui Cotte sunt ingenioase prin faptul că ne arată lucrurile la care se gândea Leonardo. Însă ideea că un alt tablou se ascunde sub suprafaţa celui original nu este sustenabilă. Sunt absolut convins că Mona Lisa este într-adevăr Lisa".

Experţii cred că Leonardo da Vinci a lucrat la acest tablou între anii 1503 şi 1517, în timp ce se afla în Florenţa şi ulterior în Franţa.

Identitatea Mona Lisei a fost mult timp motiv de controverse. Timp de secole, s-a crezut că femeia din tablou este Lisa Gherardini, soţia unui negustor de mătase din Florenţa.