Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Efectul filmelor horror asupra sângelui

Filmele horror pot produce coagularea sângelui în cazul amatorilor acestui gen cinematografic. La această concluzie au ajuns cercetătorii olandezi, care au făcut un studiu pe un grup de voluntari.

O uşă care scârţâie sinistru, un râs malefic, o privire fixă după perdea. Scenele clasice de acest gen din filmele de groază ne fac de obicei să tresărim speriaţi, cuprinşi de un fior de spaimă. Puţini ştiu însă că filmele horror au un efect şi asupra sângelui, după cum au demonstrat cercetătorii de la Universitatea Leiden, din Olanda, potrivit The Guardian.

Oamenii de ştiinţă au analizat mostre de sânge provenite de la voluntari care tocmai urmăriseră fie un film de groază, fie un documentar absolut "paşnic" despre industria vinului din Franţa.

Eşantioanele de sânge au fost prelevate cu 15 minute înainte şi 15 minute după vizionarea filmelor.

Savanţii olandezi au descoperit că voluntarii care văzuseră filmul horror aveau în sânge un nivel mai mare al unei proteine responsabile cu coagularea sângelui.

Cercetătorii au avut probleme în alegerea filmelor potrivite, însă după ce au consultat un aşa-numit expert în filme horror, s-au oprit asupra peliculei "Insidious".

 

 

Autorii experimentului nu le-au spus voluntarilor ce urmăresc de fapt prin acest studiu. Ei au evitat de asemenea desfăşurarea experimentului în serile cu lună plină sau într-o zi de vineri, 13.

Cât despre documentarul ales, iniţial, cercetătorii ar fi optat pentru un film produs de BBC despre mediu, însă ulterior au realizat că acest lucru le-ar fi putut afecta experimentul, întrucât în mai toate documentarele de acest gen mereu moare câte un animal...

Studiul a apărut în British Medical Journal, o revistă de altfel prestigioasă, dar care în fiecare an publică în ediţia de Crăciun articole de ştiinţă ceva mai frivole.

Numărul din acest an mai cuprinde un studiu despre localizarea exactă a spiritului Crăciunului în creier (se pare că se află în părţile cortexului asociate cu spiritualitatea) sau ce doctori beau cea mai multă cafea (chirurgii ortopezi şi radiologii).