Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Cele mai importante evenimente spaţiale ale anului 2015

2015 a fost un an de excepţie pentru explorarea spaţiului. Misiunile NASA şi cele ale Agenţiei Spaţiale Europene, planificate cu decenii în urmă au atins punctul maxim în ultimele 12 luni.

Una dintre cele mai importante descoperiri ştiinţifice ale anului e legată de NASA. Agenţia spaţială americană a anunţat că a găsit semne ce indică prezenţa apei pe planeta Marte. E vorba mai exact de prezenţa sărurilor hidratate pe planeta roşie, chiar dacă NASA a precizat că nu a găsit probe directe ale prezenţei apei în stare lichidă.

O altă reuşită spaţială de excepţie a anului 2015 a reprezentat-o descoperirea noilor caracteristici ale planetei pitice Pluto. Sonda americană New Horizons s-a apropiat la cea mai mică distanţă de misteriosul corp ceresc, pe orbita căruia a petrecut peste opt ore pentru o serie de experimente ştiinţifice ce au vizat studierea atmosferei şi realizarea de fotografii.

Pământenii au putut vedea cu această ocazie imagini cu relieful muntos accidentat al planetei pitice, cu văile şi câmpiile ei plate, precum şi cu dunele descoperite pe Pluto.

O altă realizare ştiinţifică demnă de remarcat este misiunea Rosetta, chiar dacă robotul Philae a atins solul cometei Ciuri în noiembrie 2014, devenind primul dispozitiv spaţial creat de oameni, care a reuşit să se plaseze pe o cometă.

Echipat cu zece instrumente ştiinţifice, robotul a lucrat intens în primele 60 de ore, înainte de a se opri, din cauza unei luminozităţi insuficient de intense pentru a-i reîncărca bateriile solare.

Philae s-a "trezit" dintr-o dată pe 13 iunie 2015, a stabilit de mai multe ori contactul cu Terra, dar nu a mai comunicat cu specialiştii Agenţiei Spaţiale Europene de pe 9 iulie, făcându-i pe aceştia să creadă că robotul a fost parţial avariat.

Să mai precizăm la capitolul realizări spaţiale posibilele lumi extraterestre descoperite de Kepler. Satelitul NASA şi-a continuat în 2015 cercetările prin Calea Lactee, chiar şi după o defecţiune a sistemului. La finele anului, Kepler a studiat peste o mie de planete, pe care ar putea exista forme de viaţă, dar acestea sunt extrem de îndepărtate.

Una dintre cele mai interesante descoperiri a fost cea a planetei Kepler-452b, în iulie 2015, o planetă stâncoasă, similară în mărime cu Pământul, care orbitează în jurul unei stele.