
Ştiinţă
Va fi Pământul distrus de o cometă?
Experţii avertizează că s-ar putea să ne fi uitat unde nu trebuie: ani de zile ne-am concentrat asupra pericolului reprezentat de asteroizi, scăpând din vedere un alt risc, acela de a fi loviţi de o cometă. Nu de alta, dar numărul de comete gigantice care ar putea lovi Pământul este mai mare decât se credea anterior.
Noile cercetări sugerează că trebuie să privim dincolo de orbita lui Jupiter, unde se găsesc cele mai multe comete gigant. Sute de comete masive, denumite Centauri, au fost descoperite în ultimele două decenii. Centaurii sunt bile de gheaţă şi praf, cu o orbită instabilă. O astfel de cometă poate ajunge la dimensiuni de până la 97 de kilometri lăţime şi conţine mai multă masă decât toţi asteroizii care au trecut pe lângă Pământ descoperiţi până în prezent.
În drumul lor, aceste comete ar putea trece pe lângă Jupiter, Saturn, Uranus şi Neptun. Sub efectul câmpului gravitaţional al planetelor, cometele îşi schimbă uneori cursul şi ajung în interiorul sistemului solar.
Oamenii de ştiinţă susţin că este posibil ca o dată la 40 de mii - 100 de mii de ani, o cometă de acest tip să treacă pe lângă Terra.
Când se apropie de Soare, o astfel de cometă începe să se dezintegreze. Impactul rămăşiţelor asupra Pământului ar fi "inevitabil", potrivit savanţilor de la Universitatea din Buckingham.
Acest lucru ar putea duce la injectarea în atmosferă a unei mase de praf şi fum, precizează unul dintre autorii studiului, citat de AFP.
Vestea bună este că oamenii nu ar trebui să fie îngrijoraţi, potrivit cercetătorilor britanici, întrucât în decursul vieţii noastre, procentul de risc ca planeta să fie atinsă nu a crescut.
Vestea proastă e că aceste comete pot reprezenta un pericol grav, de aceea este timpul să le înţelegem mai bine.