Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


(VIDEO+FOTO) Noutăţi la CES Las Vegas: televizorul cu ecran flexibil, pantofii care se leagă singuri la şiret şi roboţelul din "Star Wars"

Târgul de tehnologie din Las Vegas este locul unde se lansează noile tendinţe în domeniu. Pentru orice companie mică sau mare, care vrea să-şi lanseze pe piaţă ultimele inovaţii, CES (Consumer Electronics Show) este locul cel mai indicat. Nu de alta, dar acolo vin armate întregi de jurnalişti specializaţi, care testează noile dispozitive, despre care scriu apoi zeci de articole, care indiferent dacă sunt favorabile sau nu, fac reclamă produselor respective.

Anul acesta, expozanţii aduc la CES tot felul de gadget-uri desprinse parcă din filmele SF. Dronele par să fie vedetele ediţiei din 2016. De exemplu, o companie din Israel prezintă o dronă ce transferă imaginile captate într-o cască ce foloseşte realitatea virtuală şi care stă pe capul celui sau celei care controlează aparatul zburător.

Vor fi lansate de asemenea drone învelite în huse de plastic, care să protejeze trecătorii în caz că dispozitivele se prăbuşesc.

 

Reprezentanţi ai firmei franceze Parrot testează o dronă (Foto: Reuters/Rick Wilking)

Foto: Reuters/Rick Wilking

O altă companie (Digitsole) vrea să uimească publicul cu pantofii care se leagă singuri la şiret, în timp ce firma britanică PitPat a realizat zgarda care monitorizează activitatea câinelui şi-ţi spune câte minute a fugit, câte minute s-a jucat sau câte minute a stat pur şi simplu tolănit.

Tot din seria inovaţii bizare, dar practice, putem nota şi ochelarii inteligenţi, care-i transmit unui smartphone, prin intermediul unei aplicaţii, unde se află atunci când posesorul lor i-a pierdut.

Un concept prezentat la târgul de tehnologie din Las Vegas este cel al locuinţei inteligente. Adică tot felul de dispozitive conectate între ele şi menite să ne facă viaţa mai uşoară. De exemplu, maşina de spălat Whirlpool prevăzută cu un buton, care odată apăsat, va comanda automat de pe Internet detergent sau balsam de rufe.

La rândul său, compania Samsung a anunţat că toate televizoarele pe care le va lansa de acum înainte vor fi dotate cu platforma SmartThings, care le permite să se conecteze la toate electronicele inteligente din jur.

În schimb, compania LG vrea să ia faţa tuturor cu televizorul cu ecran flexibil. Poţi să-l rulezi, poţi să-l muţi pe ce perete vrei, chiar şi atunci când nu ai destul spaţiu în casă, pentru că nu conţine decât un ecran, nu şi cutia din spatele lui. Iar după ce vizionezi un film, poţi "rula" şi pune televizorul în dulap, până la următorul film...

Televizorul flexibil LG

Alte dispozitive prezentate la CES includ brăţara care combate stările de greaţă, casca pentru regenerarea părului şi airbag-ul pentru schiori.

Airbag pentru schiori (Foto: Reuters/Steve Marcus)

O altă firmă îl prezintă pe roboţelul BB-8, o adevărată vedetă la Hollywood, întrucât apare în cel mai recent episod din "Războiul Stelelor". Jucăria poate fi controlată cu ajutorul unei brăţări inteligente.

Robotul BB-8, la premiera filmului Star Wars (Foto: Reuters/Paul Hackett)

În fine, automobilele sunt tot mai bine reprezentate la CES. Ford şi Google vor să anunţe planuri despre o maşină autonomă, însă anunţuri legate de tehnologii vor veni şi de la General Motors, Toyota, Volkswagen sau BMW. E de aşteptat să se pună accent nu pe tehnologiile legate de divertismentul în maşină, ci pe cele de siguranţă.