Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Descoperire epocală sau confuzie ştiinţifică: a noua planetă a sistemului nostru solar?

Sistemul nostru solar ar putea avea un nou membru. Doi cercetători americani au anunţat posibila descoperire a unei planete de mari dimensiuni, aflate dincolo de orbita lui Pluto.

Sistemul nostru solar e compus din opt planete. Sau nouă, în funcţie de cum vreţi să privim planeta Pluto, retrogradată acum câţiva ani la rangul de planetă pitică.

Descoperirea celei de-a noua planete ar fi cu adevărat un succes ştiinţific răsunător. Dacă ea va fi şi confirmată.

Deocamdată, cei doi cercetători americani care au făcut vâlvă în lumea ştiinţifică spun că au indicii puternice care merg în direcţia aceasta. De ce să-i credem? Ei bine, un motiv ar fi acela că unul dintre cei doi savanţi (Mike Brown) este chiar cel care a stabilit că Pluto nu este a noua planetă a Sistemului Solar. Şi dacă la început cercetările sale în acest sens au provocat controverse, până la urmă Uniunea Astronomică Internaţională i-a dat dreptate.

Profesorul Mike Brown (Foto: Reuters/Mario Anzuoni)

Profesorul Mike Brown (Foto: Reuters/Mario Anzuoni)

Konstantin Batygin şi Mike Brown de la Institutul Tehnologic din California (Caltech) au făcut această descoperire pornind de la analiza modelelor matematice privind orbitele planetelor cunoscute, în cadrul unor simulări pe calculator.

Presupusul obiect, care nu a fost încă observat direct, a fost denumit "Planeta 9" şi ar avea o masă de aproximativ zece ori mai mare decât Terra şi de cinci mii de ori mai mare decât Pluto.

Noua presupusă planetă ar realiza o rotaţie completă în jurul Soarelui într-un interval de timp de 10 mii până la 20 de mii de ani.

"O parte substanţială a Sistemului Solar aşteaptă să fie descoperită, iar acest fapt este foarte interesant", spune Mike Brown.

Cei doi savanţi americani au fost la început sceptici în privinţa posibilităţii ca oamenii de ştiinţă să fi "ratat" o planetă atât de mare. Ei au calculat însă printr-o simulare computerizată efectele gravitaţionale pe care le-ar avea această planetă ipotetică asupra mai multor corpuri cereşti cunoscute, aflate în acea regiune a Sistemului Solar şi au găsit o potrivire aproape perfectă a datelor.

Rămâne de văzut dacă cercetările ulterioare vor confirma sau nu descoperirea şi dacă locul lăsat gol de Pluto va fi ocupat de noul nostru "vecin".