Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Descoperire: Babilonienii foloseau geometria complexă

Geometria complexă a fost folosită pentru prima dată de babilonieni, cu 1.400 de ani mai devreme decât s-a crezut până acum, ei făcând calcule geometrice pentru a observa planeta Jupiter, arată un studiu recent realizat de un profesor de la Universitatea Humboldt din Berlin, informează bbc.com.

"Nu m-am aşteptat la această descoperire. Este absolut fundamentală pentru fizică şi pentru toate ramurile ştiinţei care folosesc această metodă (geometria - n.r.)", a declarat autorul studiului, profesorul Mathieu Ossendrijver.

Babilonienii au trăit în zona în care se află acum Irakul şi Siria, civilizaţia lor apărând în jurul anului 1.800 înainte de Hristos. Tabletele de lut pe care le-au gravat cu inscripţii cuneiforme au demonstrat deja că aveau cunoştinţe avansate de astronomie, înainte ca studiul profesorului german să arate că aveau cunoştinţe avansate în matematică. Potrivit cercetătorului, babilonienii foloseau geometria complexă în jurul anului 350 înainte de Hristos.

"Au scris rapoarte despre ceea ce au văzut pe cer. Şi au făcut asta pentru o lungă perioadă de timp, de mai multe secole", a explicat profesorul Ossendrijver.

Înainte de apariţia acestui studiu, cercetătorii credeau că geometria complexă a fost folosită pentru prima dată de elevi de la Oxford şi Paris, în epoca medievală. Ei foloseau curbe pentru a determina poziţia şi viteza obiectelor aflate în mişcare.

Ossendrijver a analizat cinci tablete babiloniene care au fost excavate în secolul al XIX-lea şi care se află în prezent în arhivele Muzeului Britanic.

Scriptul arată că babilonienii foloseau patru forme numite "trapezoide" pentru a calcula când va apărea Jupiter pe cer, noaptea, şi, de asemenea, distanţa şi viteza cu care circula.

"Forma - un dreptunghi cu latura de sus înclinată - descrie felul în care viteza planetei Jupiter se schimbă în timp. Avem o formă pe care axa orizontală reprezintă timpul, iar cea verticală reprezintă viteza. Aria trapezoidului dă distanţa cu care Jupiter îşi parcurge orbita. Ceea ce este special este că acest tip de grafic nu era cunoscut în antichitate, aşa că realizarea unor calcule ale mişcării în acest spaţiu abstract al vitezei împotriva timpului este ceva extrem de nou", a explicat autorul studiului.

El a adăugat că există dovezi că grecii au folosit o geometrie mai simplă, care se ocupa mai mult de relaţiile spaţiale dintre Pământ şi alte planete, decât de concepte ca timpul şi viteza.

Profesorul Ossendrijver a mai declarat că este neclar dacă tehnica de calcul era una comună sau nu pentru babilonieni. "Este posibil să fie o tabletă gravată mai devreme, de către un geniu, un individ care a descoperit un nou mod de a face astronomie. Însă, ar putea fi o metodă care era aplicată de toţi elevii. Nu ştim acest lucru", a spus el.

Babilonienii au condus Mesopotamia de la începutul celui de-al doilea mileniu î.h. și până în anul 539 î.h. când regele Cyrus al II-lea al Persiei a cucerit Babilonul.

Babilonia, și în special capitala sa, orașul Babilon, au fost pentru mult timp un simbol în religiile avraamice datorită puterii nemăsurate și destrăbălării (prostituția și vrăjitoria erau practici obișnuite). Sunt multe referințe spre Babilon în Biblie, atât literal cât și alegoric. Legendarele grădini suspendate din Babilon și Turnul Babel sunt văzute ca simboluri ale puterii luxuriante și, respectiv, al aroganței.

Printre cele mai importante repere privind cultura babiloniană se pot enumera: Epopeea lui Ghilgameș, Codul lui Hammurabi, Grădinile suspendate ale Semiramidei - una dintre cele șapte minuni ale lumii, Etemenanki - Templul lui Marduk sauTurnul Babel.

 

 
 
Tags: