China construieşte cel mai mare telescop din lume

Cel mai mare telescop din lume este construit în China. Beijingul şi-a propus să descopere forme de viaţă inteligente în spaţiu, iar de câţiva ani, autorităţile chineze îşi sporesc investiţiile în astronomie.

Telescopul va avea dimensiuni neobişnuite. Instalaţia este plasată între trei versanţi muntoşi, într-o zonă rurală din provincia Guizhou, din sud-vestul ţării.

Telescopul va acoperi o suprafaţă de 30 de ori mai mare decât a unui teren de fotbal, iar deschiderea sa sferică va avea un diametru de 500 de metri.

Cel mai mare radio-telescop din lume se află în prezent în Puerto Rico, având un diametru de 305 metri. Spre deosebire de acesta, instalaţia chineză va avea o sensibilitate de trei ori mai mare.

Realizarea telescopului din China a costat echivalentul a 165 de milioane de euro. Instalaţia urmează să fie finalizată în luna mai şi pusă în funcţiune imediat după aceea.

Directorul general al Societăţii chineze de astronomie, Wu Xiangping, declara anul trecut agenţiei China Nouă că nivelul ridicat de sensibilitate al telescopului îi va ajuta pe cercetătorii chinezi "să caute forme de viaţă inteligentă în afara galaxiei noastre".

Teoretic, telescopul ar urma să le permită savanţilor să detecteze semnale radio la zeci de miliarde de ani lumină.

Iniţiativa a provocat entuziasm atât în presa chineză, cât şi în rândul unor personalităţi ştiinţifice din domeniul spaţial.

Înainte să exploreze însă spaţiul, pentru a căuta forme de viaţă inteligentă, autorităţile chineze trebuie să gestioneze o problemă mult mai terestră şi anume strămutarea a aproape zece mii de oameni care locuiesc în zona unde urmează a fi construit telescopul gigantic. Ei trebuie să plece, pentru ca telescopul să-şi folosească întreaga putere.

Persoanele strămutate vor primi o compensaţie de 12 mii de yuani (1.650 de euro), unele chiar şi o subvenţie complementară pentru chirie.

Sute de mii de chinezi au fost strămutaţi în trecut, pentru a face loc unor vaste proiecte de infrastructură, precum baraje sau canale, mulţi dintre ei fiind nemulţumiţi de despăgubirile primite.

China vrea să devină o mare putere spaţială, motiv pentru care investeşte miliarde de euro în acest domeniu. Beijingul intenţionează să plaseze o staţie permanentă pe orbită până în 2020, obiectivul final fiind să trimită un om pe Lună.