Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Mormântul unei vrăjitoare din sec. VI, descoperit la Carei. Cine era femeia?

Descoperire arheologică de senzaţie în municipiul Carei: experţii au dat absolut întâmplător peste mormântul unei vrăjitoare dintr-o populaţie germanică, din secolul al VI-lea. Lângă trupul femeii se aflau pandantive reprezentând ciocanul zeului nordic Thor şi nodul lui Hercule.

Descoperirea i-a uimit până şi pe arheologi. Nimeni nu se aştepta la un cimitir al gepizilor, cu atât mai puţin unul care să conţină asemenea piese nemaiîntâlnite în regiune, notează Agerpres.

Mormântul a fost descoperit acum câţiva ani, în timpul lucrărilor la centura Careiului. Arheologul Robert Gindele de la Muzeul Judeţean Satu Mare spune pentru agenţia naţională de presă că de-abia recent a realizat cât de valoroasă e descoperirea: "Suntem în anii 550-600, este o populaţie germanică, gepizii, puţini au auzi de ei, au stat în "mileniul întunecat" pe meleagurile noastre. Un mormânt reprezintă un interes cu totul deosebit, nici nu mi-am dat seama când am săpat, numai în curs de prelucrare mi-am dat seama că avem în faţă mormântul unei femei speciale, să zicem cu legături cu lumea cealaltă, cu lumea magiei. Pe centura ei a fost descoperit, foarte interesant, ca piesă principală un pandantiv, o amuletă-pandantiv, al zeităţii germanice Thor, din chihlimbar, o chestie foarte rară. Numai la vikingi am găsit analogii. O altă piesă este aşa-zisul nod al lui Hercule, care vine din lumea greco-romană şi simbolizează practic căsătoria. Mai sunt câteva piese pe această centură, un dinte de cerb, care are legături cu lumea cealaltă. Foarte probabil, stăm în faţa unui mormânt al unei vrăjitoare, pe limbajul actual".

"Rolul acestei femei era foarte important, probabil, în societatea gepidică. Nu toate femeile aveau aceste pandantive, eu cred, încă trebuie să studiez, că avea o legătură specială cu lumea de dincolo, era un fel de magiciană, vrăjitoare, cineva care ţinea legătura cu lumea cealaltă în această societate gepidică", mai precizează arheologul.

Cimitirul gepidic descoperit la Carei ar putea avea şi o mie de morminte. Deocamdată s-au făcut săpături la doar 28 de morminte, arheologii afirmând că ar putea fi descoperite lucruri uimitoare.