Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


(VIDEO) Misterul "muzicii" sinistre auzite de astronauţi pe partea întunecată a Lunii, descifrat?

Un dosar NASA declasificat după aproape 50 de ani dă fiori lumii ştiinţifice internaţionale. Astronauţii de pe Apollo 10 au auzit un sunet straniu, în timp ce naveta lor spaţială survola partea întunecată a Lunii, în 1969. Membrii echipajului au fost intrigaţi de-a dreptul de "muzica spaţială" ce a fost de altfel înregistrată în dosarul secretizat ulterior de NASA.

Episodul ciudat s-a petrecut la sfârşitul anilor '60. Pasionaţii muzicii electronice ar fi tentaţi să spună că e mâna de "vrăjitor" a lui Jean Michel Jarre. Într-adevăr, sunetul înregistrat pe bandă de membrii echipajului Apollo 10 pare un fel de muzică spaţială, după cum comentau astronauţii înşişi.

Membrii echipajului Apollo 10 au fost atât de intrigaţi de provenienţa sunetului auzit pe partea întunecată a Lunii, încât s-au întrebat chiar dacă ar trebui să raporteze sau nu incidentul, de teamă ca nu cumva să fie ţinuţi la sol pentru tot restul vieţii.

Episodul lugubru a fost transformat într-un documentar de postul Science Channel, care i-a intervievat atât pe membrii echipajului, cât şi experţi care au avansat diferite teorii privind sursa misteriosului sunet înregistrat de astronauţi.

Unele site-uri au preferat să se rezume la a vorbi despre un sunet de origine necunoscută, lăsând să plutească în aer misterul şi privilegiind implicit teoria unei civilizaţii extraterestre.

Alte site-uri merg însă mai departe şi susţin că misterul "muzicii spaţiale" ar avea de fapt o explicaţie pur ştiinţifică, citând un tehnician NASA din documentar, care pune totul pe seama interferenţelor dintre staţiile radio ale modulului lunar şi modulului de comandă.

Această teorie nu pare să-i convingă însă pe unii experţi. Dacă ceva a fost înregistrat audio, înseamnă că acel ceva există, spune un astronaut în documentarul amintit.