Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Studiu: Cum ne dăm seama că pisica suferă?

Studiu mai puţin obişnuit al cercetătorilor britanici: savanţii de la Universitatea Lincoln au realizat o listă cu 25 de semne ce pot indica o suferinţă în rândul pisicilor de apartament, potrivit The Independent.

De multe ori, posesorii de pisici au impresia că-şi cunosc animalul destul de bine, motiv pentru care au tendinţa de a ignora anumite semne ce pot indica prezenţa unui disconfort pentru animal.

Noul studiu evidenţiază nici mai mult nici mai puţin decât 25 de semne, care ne arată că pisica este în suferinţă.

Cercetătorii au realizat lista după ce au analizat foarte atent comportamentul felinelor studiate. Ce-i drept, autorii studiului au depins în mare măsură de stăpânii pisicilor, care au urmărit anumite semne aparent neobişnuite din comportamentul animalelor.

Lista iniţială conţinea 91 de semne ce indicau o posibilă suferinţă, însă ulterior ea a fost redusă, prin eliminare, la 25.

Dar care sunt aceste semne? Cercetătorii îi sfătuiesc pe posesorii de feline să fie atenţi dacă pisicile încep să-şi piardă apetitul, cheful de joacă sau dacă au dificultăţi în a sări.

"Studiul a identificat unele goluri importante în cunoştinţele noastre despre pisici, aşa că ne străduim să găsim semne mai subtile, precum unele care sunt chiar în faţa noastră şi care ne vor fi mai folositoare", declară unul dintre autorii studiului, Daniel Mills.

Cercetătorii au putut chiar să facă distincţia între semnele ce indică o durere slabă şi cele ce arată o suferinţă profundă. În această a doua categorie de exemplu se află gesturi pe care uneori stăpânii pisicilor nici nu le observă: când pisica evită locurile luminoase, mârâie, îşi ţine ochii închişi sau scoate un geamăt înfundat.

La ce alte semne ar trebui să fie atenţi proprietarii de feline? Pe lista cu cele 25 de semne se află între altele reticenţa la mişcare, absenţa curăţatului blăniţei şi un mers anormal.

De asemenea, ar trebui să fim în alertă dacă pisica are tendinţa de a se retrage sau de a se ascunde, deşi în mod normal nu face asta, dacă şchiopătează, dacă are tendinţa de a-şi ţine capul aplecat, dacă stă mai mult încovoiată sau dacă îşi mişcă nervos coada.