Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Succes răsunător în domeniul Inteligenţei Artificiale. Ce a reuşit să facă un program de calculator?

Un program de calculator dezvoltat de Google special pentru jocul de Go a reuşit o performanţă răsunătoare: pentru prima dată, inteligenţa artificială a învins un expert în acest joc şi nu oricum, ci într-o manieră categorică.

Go este un joc extrem de popular în Asia, mai ales în ţări ca Japonia, Coreea de Sud şi China.

Pe scurt, cei doi jucători încearcă să cucerească spaţii pe o tablă ce conţine o reţea de linii şi coloane, folosind piese albe şi negre. Miza jocului este cine reuşeşte să ocupe cât mai multe spaţii pe tabla de joc.

Nu este prima oară când inteligenţa artificială învinge un om la acest joc, s-a mai întâmplat în luna octombrie a anului trecut. De data aceasta însă adversarul programului de computer a fost unul dintre cei mai buni, dacă nu chiar cel mai bun jucător de Go al momentului, sud-coreeanul de 33 de ani Lee Sedol, un echivalent al lui Cristiano Ronaldo sau Lionel Messi în acest sport.

Inteligenţa artificială a recurs la strategii prin care şi-a întărit propriile grupuri de piese de pe tablă, căutând în acelaşi timp să identifice şi să speculeze slăbiciunile poziţiilor adversarului uman, a remarcat comentatorul meciului.

Jucătorul sud-coreean luptă pentru un premiu de un milion de dolari. Înaintea primei partide, şansele celor doi "rivali" erau evaluate a fi aproximativ egale de către casele de pariuri.

După înfrângere, jucătorul asiatic s-a declarat surprins şi a spus că nu se aştepta ca inteligenţa artificială să joace perfect. El şi-a exprimat în acelaşi timp respectul faţă de programatori.

Programul AlphaGo a fost produs de divizia DeepMind AI aparţinând companiei Google şi este conceput să prevadă cele mai probabile mutări ale oponentului uman şi să reacţioneze în consecinţă.

Cele cinci partide ale meciului dintre Lee şi programul computerizat se desfăşoară în perioada 9-15 martie la Seul şi sunt transmise live pe un stream de YouTube. Prima partidă dintre cei doi a fost urmărită de zeci de mii de spectatori din toată lumea.

Aceste confruntări au suscitat interesul presei internaţionale, evenimentul fiind acoperit de sute de reporteri prezenţi la conferinţa de presă din deschidere.

Programatorii AlphaGo spun că victoria inteligenţei artificiale este un pas important înainte şi speră ca pe viitor tehnologia lor să rezolve şi probleme esenţiale ale omenirii.