Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Primele "croaziere" în spaţiu, peste doi ani?

Primii turişti ar putea ajunge în spaţiu peste numai doi ani. Promisiunea aparţine unei companii americane, care se pregăteşte să testeze o navetă pentru un zbor suborbital, cu oameni la bord, anul viitor, urmând ca din 2018 să fie puse în vânzare primele bilete.

Cei care vor să prindă un loc pe o navetă spaţială privată vor avea de unde alege, notează Huffington Post. Companiile dornice să construiască un astfel de vehicul zburător care să facă primele "croaziere" turistice în spaţiu sunt din ce în ce mai multe. Cert e că nici una dintre ele nu a reuşit până acum să convingă că proiectul ei va fi unul de succes.

Omul de afaceri Jeff Bezos a anunţat acum câteva zile că Blue Origin va testa o navetă pentru un zbor suborbital, cu oameni la bord, anul viitor. Dacă totul merge bine, compania ar putea începe să vândă bilete pentru asemenea "plimbări" spaţiale cel mai devreme din 2018, potrivit New York Times.

Omul de afaceri american încearcă prin această mutare să prindă din urmă companiile rivale Space X şi Virgin Galactic, care speră şi ele să trimită cât de curând primii turişti în spaţiu.

Chiar dacă Bezos a anunţat că mii de persoane s-au arătat deja dornice să cumpere un loc în naveta spaţială, compania sa nu a început încă să vândă bilete, potrivit CBS. Iar omul de afaceri nici nu a precizat cât va costa un loc pe naveta spaţială.

Fondată în anul 2000, compania Blue Origin a lansat până acum cu succes două navete spaţiale, ce-i drept fără echipaj uman. Motiv pentru care testul de anul viitor cu oameni la bord va fi decisiv în succesul misiunii, de care depind şi cei şase sute de angajaţi ai firmei, în care Bezos a investit miliarde de dolari.

Nici rivalii lui Bezos nu au avansat prea mult cu programele lor spaţiale. Antreprenorul Richard Branson de la Virgin Galactic a suferit un eşec teribil în 2014, când prima navetă a companiei sale spaţiale s-a prăbuşit, iar pilotul a murit.

De partea sa, miliardarul Elon Musk şi compania lui, Space X, au eşuat în mod repetat în încercarea de a recupera rachetele lansate, după ce aterizarea acestora la punct fix, pe o barjă plutitoare, a fost un dezastru. Să precizăm totuşi că a existat şi un episod de succes în aceste tentative în 2015.

Rivalitatea dintre companiile spaţiale de pe piaţă este atât de mare, încât la un moment dat, în 2013, Elon Musk s-a arătat sceptic că Blue Origin va fi capabilă să lanseze o rachetă care să ajungă la Staţia Spaţială Internaţională. El a spus atunci pe un ton ironic că există mai multe şanse să descoperim "unicorni care dansează".