Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


ESA porneşte în căutarea vieţii pe Marte

Etapă importantă a programului spaţial european: ambiţioasa misiune "ExoMars 2016" este lansată luni de Agenţia Spaţială Europeană, de pe cosmodromul Baikonur din Kazahstan. ESA vrea să studieze planeta Marte, pentru a afla, printre altele, dacă există viaţă în afara Terrei.

Misiunea poartă numele de ''ExoMars'', întrucât este legată de ''exobiologie'', ştiinţă cunoscută şi sub numele de ''astrobiologie''.

Despre planeta Marte se ştie că la începutul existenţei sale, în urmă cu aproximativ 3,5 miliarde de ani, ar fi avut condiţii de mediu (adică temperaturi şi apă lichidă) care să permită forme primitive de viaţă.

Într-o primă fază, vor fi lansate un satelit şi un modul care ar trebui să ajungă pe suprafaţa lui Marte. Satelitul va călători şapte luni prin spaţiul cosmic şi va ajunge în apropiere de Planeta Roşie în luna octombrie.

Ulterior, modulul va fi expulzat şi va intra în atmosfera lui Marte cu o viteză de 21 de mii de kilometri pe oră, va frâna, inclusiv cu ajutorul unei paraşute, obiectivul său fiind de a ajunge intact pe solul marţian. Modulul va funcţiona acolo câteva zile, cu ajutorul bateriilor din dotare, timp în care va transmite o serie de date.

Satelitul îşi va începe misiunea ştiinţifică în 2017, se va fixa pe o orbită circulară în jurul lui Marte, la o altitudine de circa 400 de kilometri şi va funcţiona timp de cinci ani. El va fi folosit de experţi pentru a cunoaşte mai bine concentraţia de metan şi de alte gaze din atmosfera marţiană, care ar putea da informaţii despre eventuale procese geologice sau biologice.

A doua fază a misiunii "ExoMars" este prevăzută pentru 2018 şi va include plasarea a două elemente pe suprafaţa Planetei Roşii, un rover al Agenţiei Spaţiale Europene şi o platformă ştiinţifică fixă de la Roscosmos, agenţia spaţială rusă.

De altfel, programul "ExoMars" este derulat de ESA în colaborare cu agenţia rusă, care furnizează între altele rachetele utilizate la lansare în cele două etape ale misiunii. NASA nu putea lipsi nici ea din această misiune, agenţia americană contribuind cu o serie de echipamente.

Acest proiect, la care ESA contribuie cu 1,3 miliarde de euro, este extrem de important în vederea realizării unor viitoare misiuni pe Marte, inclusiv cu echipaj uman.