Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Miliardarul care vrea să devină "nemuritor"

Un miliardar rus vrea să obţină nemurirea transferându-şi creierul într-un computer. Dmitry Itskov a fondat o organizaţie ce colaborează cu o reţea de oameni de ştiinţă din domenii ca neurologia şi robotica. Demersul său nu este luat însă în serios de unii cercetători.

Pentru amatorii filmelor Science Fiction, demersul miliardarului rus e un scenariu pe care l-au mai văzut într-un film celebru din 2014, "Transcendence", cu Johnny Depp în rolul principal.

Chiar dacă pelicula a fost un eşec în privinţa încasărilor, ea a atras atenţia unor oameni de ştiinţă de renume, între care s-a aflat şi astro-fizicianul britanic Stephen Hawking, care s-a întrebat dacă oamenii iau în serios Inteligenţa Artificială.

Ei bine, miliardarul rus Dmitry Itskov pare să ia în serios acest subiect. Omul de afaceri în vârstă de 35 de ani vrea să devină nemuritor, "transferându-şi" conştiinţa într-un computer. Iar computerul nu trebuie să fie neapărat un calculator de birou, cum am putea crede, ci un robot umanoid. Excentricul rus se gândeşte chiar că va putea exista după moartea fizică şi sub forma unei holograme, potrivit The Independent.

Miliardarul rus Dmitry ItskovCum anume s-ar putea realiza acest upload al creierului în computer, rămâne de văzut.

Omul de afaceri a înfiinţat în 2011 o organizaţie, "2045 Initiative", la care lucrează oameni de ştiinţă, care caută o soluţie pentru ca visul miliardarului să devină realitate.

Dmitry Itskov a devenit subiectul unui documentar intitulat "Nemuritorul" şi difuzat de BBC Horizon. "În următorii 30 de ani mă voi asigura că vom putea deveni cu toţii nemuritori. Am 100% încredere că acest lucru se va întâmpla. Altfel, nu aş fi început acest proiect", spune miliardarul.

Şi la urma urmei, de ce nu, s-ar putea întreba unii. Progresele în domeniul Inteligenţei Artificiale sunt o realitate, iar exemplele s-au înmulţit în ultima perioadă: de la bărbatul paralizat din California care-şi mişcă mâna robotizată cu puterea minţii, până la androidul Erica, robotul umanoid spectaculos, creat de cercetătorii japonezi.

Şi totuşi, nu toată lumea crede că miliardarul rus e în toate minţile. Un neurolog celebru spune pentru postul de televiziune amintit că ideea este "prea stupidă" şi că "pur şi simplu nu poate fi pusă în practică".