Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Omul ar putea coloniza Luna în cinci-şapte ani

Colonizarea Lunii ar putea deveni realitate în următorii cinci-şapte ani. O echipă internaţională de oameni de ştiinţă a realizat un plan detaliat în acest sens, misiunea urmând să aibă costuri relativ mici, având în vedere anvergura proiectului: doar zece miliarde de dolari, conform Yahoo! Science, citat de Agerpres.

În ultimele decenii, Luna nu a mai reprezentat un obiectiv esenţial pentru NASA. Agenţia spaţială americană s-a concentrat pe studierea altor corpuri cereşti, precum Pluto şi Jupiter, miza cea mai mare fiind planeta Marte.

Acum, însă, un grup internaţional de experţi, din care fac parte şi cercetători de la NASA a pus la punct un proiect de colonizare a satelitului natural al Pământului.

O bază lunară construită din incinte gonflabile şi sere şi dotată cu tehnologie robotizată poate susţine câte zece colonişti, ani la rând. Aceşti colonişti pot continua să extindă baza selenară, iar în zece ani, colonia ar putea găzdui în mod permanent o sută de oameni.

În plus, coloniştii ar putea face la rândul lor rost de bani, pentru menţinerea şi extinderea coloniei, extrăgând apă îngheţată, pe care o pot transforma în combustibil pentru rachete şi o pot vinde apoi companiilor de zboruri spaţiale.

Costurile mai mici sunt legate de evoluţia tehnologiei de printare 3D, care poate transforma minerale de pe Lună în materie primă şi poate produce diferite obiecte necesare la faţa locului, fără a mai fi nevoie să fie transportate de pe Pământ.

De asemenea, echipamentele dotate cu celule solare vor reduce necesarul de energie, iar rachetele reutilizabile construite de compania SpaceX vor diminua şi costurile de lansare pentru echipamente şi provizii.

După cum spuneam, Luna nu mai reprezintă o miză pentru NASA, în schimb, Agenţia Spaţială Europeană pare din ce în ce mai interesată de satelitul natural al Terrei. Pentru ESA, Luna este poligonul ideal de încercare pentru numeroase tehnologii necesare cuceririi planetei Marte.

De fapt, acesta este şi motivul pentru care cercetătorii de la NASA s-au implicat şi ei în proiectul colonizării Lunii. După cum spunea un expert al agenţiei spaţiale americane, omul nu va putea ridica o bază de cercetare pe Marte, până când nu învaţă cum să o facă mai întâi pe Lună.