Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


(VIDEO) Holograma din sufragerie. Aplicaţia Microsoft, care va revoluţiona realitatea virtuală

Tehnologia realităţii virtuale intră într-o nouă eră. O inovaţie a companiei americane Microsoft permite interacţiunea cu persoane generate de calculator, holograme desprinse parcă din filmele Science Fiction.

Inovaţia ar putea schimba fundamental modul în care vor comunica oamenii pe viitor.

Cum ar fi dacă un părinte plecat în delegaţie s-ar "teleporta" în dormitorul copilului său, pentru a-i spune noapte bună, deşi el se află la sute, poate chiar mii de kilometri distanţă?

Sau cum ar fi ca doi îndrăgostiţi separaţi de un ocean să-şi dea întâlnire în fiecare seară pe canapeaua din sufragerie, unde ce-i drept nu vor putea decât cel mult să stea de vorbă.

Nemaivorbind de prezenţa la o şedinţă importantă, unde un director de companie de pildă ar putea participa prin intermediul hologramei.

Aplicaţia se bazează pe camere specializate 3D pentru a capta mediul înconjurător, după care-l reconstruieşte într-o cască ce foloseşte tehnologia realităţii virtuale. Când utilizatorul va purta casca, va vedea obiectele şi oamenii proiectaţi virtual, ca şi cum ar fi în aceeaşi încăpere cu el. Iar oamenii respectivi îl vor putea vedea şi ei, potrivit news.discovery.com.

Într-un clip video de prezentare, Shahram Izadi, reprezentant al conducerii Microsoft explică exact cum funcţionează aplicaţia. Colegul său se "holoportează" în spaţiu, iar avatarul lui interacţionează cu Izadi şi chiar bate palma cu el.

Holoportarea nu numai că funcţionează în timp real, ci poate chiar să fie şi redată de câte ori vrea utilizatorul, ca un fel de replay aflat la dispoziţia lui. Ceea ce ne trimite cu gândul la filme SF precum "Total Recall" sau "Războiul Stelelor".