Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


(FOTO) Cum arată "dormitorul gonflabil" anexat ISS?

foto_cum_arata_dormitorul_gonflabil_anexat_iss.png

Sursa foto: www.bigelowaerospace.com
Sursa foto: www.bigelowaerospace.com

Staţia Spaţială Internaţională (ISS) primeşte întăriri. Un dormitor gonflabil a fost livrat cu succes pe avanpostul spaţial, lucru care deschide o nouă perspectivă asupra cuceririi spaţiului cosmic, potrivit wired.com şi The Independent.

Dormitorul gonflabil trimis în spaţiu are avantajul că poate fi livrat la destinaţie împachetat. Odată ajuns pe orbită, el poate fi umflat şi devine o cameră locuibilă, mult mai mică decât una convenţională.

Compania producătoare, Bigelow Aerospace, speră că în viitorul nu foarte îndepărtat, în cel mult patru ani, va putea "coloniza" spaţiul cu astfel de staţii gonflabile, uşor de manevrat de către companiile comerciale interesate.

Sursa foto: www.bigelowaerospace.com

Am putea asista, de ce nu, la o înmulţire a staţiilor spaţiale de acest gen, dacă ţinem cont de ambiţiile unor puteri spaţiale în devenire, precum India, Japonia sau China.

Cei care au conceput dormitorul gonflabil sunt convinşi că invenţia lor va face de asemenea mai uşoară o eventuală colonizare a planetei Marte, revoluţionând modul în care trăiesc astronauţii în spaţiu.

Sursa foto: www.bigelowaerospace.com

Fondatorul companiei, Robert Bigelow, avansează o idee chiar mai năstruşnică: de ce nu ar fi posibil să trimitem turişti în aceste avanposturi gonflabile, în care s-ar putea amenaja un fel de "parcuri spaţiale Disney"?

Asta înseamnă să democratizezi spaţiul cosmic, spune de partea sa un alt expert. NASA ar putea deveni din proprietar un fel de chiriaş spaţial, putând folosi contra cost instalaţiile puse la dispoziţie de această companie.

Deocamdată, Bigelow Aerospace a trimis cu succes dormitorul gonflabil pe Staţia Spaţială Internaţională. Acest eveniment are o semnificaţie deosebită şi pentru SpaceX, care a pus la dispoziţie racheta ce a făcut transportul. Este prima livrare făcută de companie pentru NASA de la accidentul de anul trecut.

Dormitorul gonflabil va fi ataşat curând Staţiei Spaţiale Internaţionale, înainte de a fi umflat în luna mai.