
Ştiinţă
Paradisul subacvatic al Australiei, în pericol
Viitorul Marii Bariere de Corali este pus sub semnul întrebării de oamenii de ştiinţă. Problema o reprezintă albirea coralilor, din cauza creşterii temperaturii apei. Fenomenul s-ar putea accelera dacă nu se îmbunătăţesc condiţiile meteo, avertizează cercetătorii.
Albirea coralilor este un fenomen care se manifestă prin decolorare. Încălzirea apei duce la expulzarea algelor care dau culoarea coralilor, precum şi a nutrienţilor.
Unii cercetători dau vina pe schimbările climatice, în timp ce alţii pun totul pe seama fenomenului El Nino, care generează anomalii ale vremii pe întreaga planetă şi care anul acesta a înregistrat una dintre cele mai agresive manifestări din ultimele două decenii.
Marea Barieră de Corali, înscrisă în Patrimoniul Umanităţii în 1981 este ameninţată de încălzirea climei, de apa scursă de pe terenurile agricole, dezvoltarea economică sau proliferarea stelelor de mare, care distrug coralii.
Situl de 345 de mii de kilometri pătraţi a evitat cu greu să fie plasat de UNESCO pe lista sa de locuri aflate în pericol, iar Australia concepe un plan de conservare a lui pe 35 de ani.
Curentul El Nino, reapărut în martie ar putea fi unul dintre cele mai intense de până acum, conform oamenilor de ştiinţă americani. El Nino este un fenomen neregulat, care duce la creşteri de temperatură ale apelor Pacificului, ploi abundente în anumite zone şi secetă în altele.
Cercetătorii australieni anunţă că doar o suprafaţă de 7% din Marea Barieră de Corali, care atrage patru miliarde de dolari din turism în fiecare an, a rămas neatinsă de fenomenul de albire în masă, care ameninţă să distrugă jumătate dintre corali, potrivit Reuters.