Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


(FOTO) Comoară în stare remarcabilă, descoperită pe fundul mării, în Israel

O adevărată comoară arheologică a fost descoperită de doi scafandri în portul Caesarea din Israel. Cei doi aventurieri au scos la suprafaţă o serie de obiecte vechi de 1.600 de ani, potrivit Fox News.

Statuete de bronz, monede şi alte obiecte au fost aduse la lumina zilei de cei doi scafandri. Comoara se afla pe un vas care s-a scufundat acum 1.600 de ani în Marea Mediterană.

Cei doi scafandri au anunţat autorităţile israeliene, care au lansat apoi o acţiune de amploare pe fundul mării.

Foto: Reuters/Baz Ratner

Au fost descoperite între altele o lampă din bronz pe care era reprezentarea zeului Soare, Sol, o figurină a zeiţei Luna, o lampă ce reprezintă capul unui sclav african, fragmente ale altor statuete din bronz, diverse obiecte sub formă de animale, un robinet sub forma unui porc mistreţ, cu o lebădă pe cap şi fragmente de recipiente mari, folosite pentru a depozita apa de băut.

Foto: Reuters/Baz Ratner

Pe lângă toate acestea au fost descoperite şi multe monede cu chipul împăratului roman Constantin şi al rivalului acestuia, Licinius.

Foto: Reuters/Baz Ratner

Statuetele descoperite sunt într-o stare remarcabilă, ţinând cont că au zăcut pe fundul Mării Mediterane mai mult de un mileniu şi jumătate, fiind protejate de nisip.

De fapt, obiectele arată atât de bine, încât ai putea spune că au fost aruncate ieri pe fundul mării, nu acum 1.600 de ani, spun arheologii.

Foto: Reuters/Baz Ratner

Este cea mai importantă "comoară" arheologică descoperită în Israel în ultimii 30 de ani, potrivit cercetătorilor.