
Ştiinţă
Brexitul loveşte în comunitatea ştiinţifică
brexitul_loveste_comunitatea_stiintifica.jpg

Lumea ştiinţifică britanică este una dintre cele mai active de pe glob. Chiar dacă uneori, cercetătorii britanici sunt ironizaţi de publicul larg pentru studiile lor inedite, un lucru cert e acela că laboratoarele de cercetare din Regatul Unit sunt printre cele mai prolifice de pe planetă.
Ce se va întâmpla însă odată cu ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană? Unii oameni de ştiinţă se tem că vor pierde o bună parte din finanţările europene pe care le primeau până acum pentru munca lor.
Un savant de la Universitatea Oxford se arată îngrijorat mai ales de faptul că această separare ar putea distruge reputaţia Marii Britanii ca destinaţie pentru cercetătorii de top.
El precizează că în prezent, cercetătorii pun mare preţ pe posibilitatea de a recruta şi de a călători, iar Brexitul ar putea afecta capacitatea savanţilor de a-i atrage pe cei mai buni academicieni.
"Este deprimant, incertitudinea nu ne ajută. Sper doar ca ştiinţa să nu fie uitată în timpul acestui proces", declară un alt cercetător, de la University of East Anglia's Climatic Research Unit din Norwich.
Savanţii britanici afirmă că în majoritatea domeniilor din ştiinţă, nu poţi acţiona ca un lup singuratic, trebuie să lucrezi împreună cu alţii, iar Uniunea Europeană putea oferi acest lucru.
Potrivit publicaţiei Nature News, subvenţiile din partea Uniunii Europene reprezintă 16% din finanţările universităţilor britanice. Conform The Guardian, peste 40% din fondurile pentru cercetarea cancerului au fost primite în ultimii zece ani din partea Uniunii Europene.
Mai există şi alte temeri şi semne de întrebare ale comunităţii ştiinţifice britanice. Unii experţi se întreabă de exemplu ce impact va avea Brexitul asupra Acordului de la Paris privind schimbările climatice. Asta în condiţiile în care Marea Britanie a semnat documentul astă iarnă în calitate de membră a blocului comunitar.
Alţi specialişti se întreabă ce se va întâmpla cu implicarea Regatului Unit în proiectele europene privind spaţiul cosmic şi cu industria spaţială britanică propriu-zisă. Iar aici, cercetătorii sunt deocamdată în beznă...