Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Şase inovaţii tehnologice din "Star Trek" care există astăzi

sase_inovatii_tehnologice_star_trek_exista_astazi.jpg

Nava USS Enterprise din Star Trek, la Smithsonian Air and Space Museum din Washington (Foto: Reuters/Kevin Lamarque)
Nava USS Enterprise din Star Trek, la Smithsonian Air and Space Museum din Washington (Foto: Reuters/Kevin Lamarque)

Cel mai recent episod din "Star Trek" are premiera în cinematografe vineri, 22 iulie. "Star Trek: Beyond" este şi un bun prilej să ne amintim de unele inovaţii tehnologice care au apărut în diversele episoade în ultimii 50 de ani.

Inovaţii tehnologice care acum câteva decenii ţineau de domeniul SF-ului fac parte în prezent din viaţa noastră cea de toate zilele, chiar dacă acţiunea din episoadele "Star Trek" se desfăşoară într-un viitor la câteva secole distanţă.

Site-ul popsci.com a făcut o listă cu şase asemenea inovaţii:

 

Telefonul mobil

În seria originală din 1966, membrii echipajului erau dotaţi cu dispozitive de comunicare asemănătoare unor telefoane celulare, atunci când plecau în misiuni de recunoaştere. Să nu uităm că la momentul respectiv, mobilele erau o idee futuristă, în condiţiile în care telefoanele din viaţa de zi cu zi aveau cabluri lungi şi erau încă prinse pe pereţi sau aşezate pe o masă din sufragerie.

 

Tableta

Tabletele de astăzi sunt chiar mai puternice decât cele folosite în diversele filme din seria "Star Trek". Hârtia era o chestiune depăşită în producţia SF. Membrii echipajului foloseau tablete PADD (Personal Access Display Device), pe care citeau rapoarte, cărţi sau alte informaţii, precum planurile unei clădiri în care se aflau şi chiar un diagnostic pus de medicul navei spaţiale. Spre deosebire de tabletele de astăzi, cele din "Star Trek" nu păreau a fi prea performante (în unele episoade, personajele cară mai multe tablete pentru o singură şedinţă, de unde putem deduce că fiecare tabletă avea o singură funcţie).

 

Ceasurile inteligente (Smart watches)

În filmul "Star Trek: The Motion Picture" din 1979, membrii echipajului erau dotaţi cu un fel de brăţări electronice, asemănătoare ceasurilor inteligente de astăzi de la Apple, care făceau parte din uniforma standard. "Star Trek" nu a fost însă primul film care a prezentat această tehnologie, ea fiind prezentă şi într-un film din seria "Dick Tracy", apărut în 1946.

 

Dispozitivul Bluetooth

Tehnologia Bluetooth apare şi ea într-unul dintre filmele mai vechi din seria "Star Trek", în care locotenentul Nyota Uhura, ofiţerul responsabil de comunicaţii, poartă la ureche un asemenea dispozitiv, ce-i drept, de dimensiuni mai mari decât cele din prezent.

 

Asistenţii virtuali

În cele mai multe episoade din "Star Trek" putem vedea cum diverse personaje de pe nava spaţială vorbesc, fără a folosi vreun dispozitiv special, cu un computer invizibil, care le răspunde la întrebări. Astăzi, din ce în ce mai mulţi oameni folosesc această tehnologie pe telefoanele mobile, cu funcţia Siri de la Apple sau acasă la ei, cu asistentul virtual Alexa de la Amazon.

 

Video-telefonul

Telefoanele-video au devenit în ultimii ani ceva absolut normal, un serviciu de care pot beneficia mulţi oameni cu un telefon inteligent. La fel se întâmpla şi în filmele din seria "Star Trek", unde căpitanul de pe Starship Enterprise îşi putea vedea inamicii de pe alte nave spaţiale sau chiar de pe alte planete, prin intermediul unui serviciu de tip video-telefon.

Asemenea aplicaţii sunt folosite frecvent astăzi, la conferinţe, în unele şcoli sau pur şi simplu pentru a păstra legătura cu rudele şi prietenii aflaţi la mare distanţă.