Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Avionul care va revoluționa transportul aerian, așteptat să aterizeze la Abu Dhabi

Un avion care circulă exclusiv pe baza energiei solare va ateriza, marți, la Abu Dhabi. Aeronava a plecat într-un ocol fără precedent în jurul Pământului în martie 2015. Avionul a parcurs aproximativ 42.000 de kilometri.

Solar Impulse 2 este așteptat să aterizeze pe aeroportul Al-Bateen din apropierea capitalei Emiratelor Arabe Unite, de unde a plecat în 9 martie 2015 într-un periplu de peste 42.000 de kilometri realizat în mai multe etape fără nicio picătură de carburant, propulsat exclusiv prin folosirea energiei solare. Avionul urmează să încheie un înconjur al lumii văzut de specialiști și oameni de știință drept un punct de cotitură în transportul aerian, o provocare tehnică și în aceeași măsură umană.

Avionul Solar Impulse 2 a decolat din Abu Dhabi pe 9 martie 2015

Sursa: youtube

Bertrand Piccard (58 de ani) și Andre Borschberg (63 de ani), care s-au succedat la comanda avionului, urmează să vorbească despre experiența lor într-o conferință de presă organizată de oficiali ai Masdarului, oraș ecologic în construcție în emiratul Abu Dhabi, unul din sponsorii proiectului.

Cei doi sunt adevărați temerari. Piccard a făcut prima traversare în zbor a Atlanticului (6.765 de kilometri), iar Borschberg a intrat în legendă pilotând aparatul deasupra Pacificului 8.924 de kilometri în ceva mai puțin de cinci zile și cinci nopți, cel mai lung zbor solitar realizat vreodată.

Cei doi elvețieni au pilotat Solar Impulse 2 pe rând într-o cabină de doar 3,8 metri pătrați, fără aer condiționat sau încălzire. Cabina este căptușită cu o spumă izolantă pentru atenuarea temperaturilor extreme întâlnite în timpul zborului, între +40 și—40 de rade Celsius.

Avionul cântărește doar 1,5 tone, dar este la fel de lat ca un Boeing 747. Solar Impulse 2 a zburat cu o viteză medie de doar 80 de kilometri pe oră cu ajutorul bateriilor care înmagazinează energia solară captată de circa 17.000 de celule fotovoltaice plasate pe aripile sale.

"Am lansat proiectul pentru a transmite mesajul că tehnologiile curate pot realiza imposibilul", a amintit Piccard într-o postare pe Twitter, citată de Agerpres. "Foarte curând, vor exista pasageri pe avioane electrice care vor fi încărcate la sol", a declarat Bertrand Piccard, dorind să sublinieze importanța acestui experiment până acum reușit.