Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


China a inaugurat cel mai mare telescop din lume

telescop.png

Image source: 
France24

China a inaugurat la sfârșitul săptămânii trecute cel mai mare telescop din lume, o nouă dovadă a ambițiilor Beijingului în domeniile astrofizicii și astronomiei, după lansarea în august acest an a primului satelit cuantic din lume, transmite France24.

Botezat ”Fast” (Five hundred meter Aperture Spherical radio Telescope), telescopul, situat într-o zonă rurală din Sudul țării, are un diametru de nu mai puțin de 500 m, este format din 4450 de panouri și a fost construit în 5 ani, costurile totale ridicându-se la peste 180 de milioane de dolari.

”Fast” doboară astfel precedentul record mondial, deținut din 1963 de telescopul Arecibo din Porto Rico, care are un diametru de ”doar” 304 m.

Autoritățile chineze susțin că scopul oficial al giganticului telescop este mai buna înțelegere a ”misterelor” Universului și chiar căutarea și identificarea unor eventuale forme de viață extraterestre.

Tehnologia de care dispune telescopul permite captarea semnalelor sosite de la mai multe sute de ani lumină, adică de la mai multe sute de mii de miliarde de kilometri de Terra, semnale emise probabil acum milioane de ani. Telescopul reprezintă așadar o fereastră fără precedent către originile Universului.