Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Nasa a detectat gheizere pe unul din sateliții lui Jupiter

nasa_bun.jpg

Europa, satelitul planetei jupiter, fotografiat cu telescopul Hubble
Sursa imaginii: 
NASA/ESA/W. Sparks (STScI)/USGS Astrogeology Science Center

În urma observațiilor efectuate cu telescopul Hubble asupra satelitului planetei Jupiter, Europa, astronomii NASA au detectat gheizere cu jeturi de mare altitudine, ceea ce ar putea fi dovada existenței unui ocean sub suprafața acestui satelit, a anunțat NASA.

“Oceanul de sub suprafața Europei este considerat unul din cele mai promițătoare locuri din sistemul solar care ar putea găzdui forme de viață extraterestră”, spune Geoff Yoder, administrator în Directoratul pentru misiuni științifice din cadrul NASA.

Jeturile de apă fierbinte țâșnesc până la înălțimi de 200 de kilometri, provocând probabil ploi consistente pe suprafața Europei. Se estimează că oceanul de sub suprafața Europei conține de două ori mai multă apă decât toate oceanele de pe Pământ, dar acesta este protejat de un strat de gheață, cu o grosime încă necunoscută.

Dacă observațiile se confirmă, Europa ar fi a doua ”lună” din sistemul solar pe suprafața căreia există gheizere. În 2005 naveta spațială Cassini a Nasa a detectat jeturi de apă caldă și vapori amestecați cu praf  țâșnind de pe suprafața satelitului planetei Saturn, Enceladus, precizează NASA.