Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Accent pe istorie: Sputnik 1 - cum s-au aliniat planetele la începutul erei spațiale

sputnik.jpg

O replică a satelitului Sputnik 1, expusă la National Air and Space Museum din Washington
Image source: 
NASA

Statele se confruntă între ele nu numai pe pământ, în aer sau pe apă, ci și în spațiu. Acum aproape 60 de ani, pe 4 octombrie 1957, a început așa-numita eră sau cursă spațială, odată cu lansarea în spațiu a primului satelit artificial din lume. Dar să vedem cum s-au aliniat planetele ...

Pe 4 octombrie, când la Moscova ceasul indica ora 10:29 p.m., de pe cosmodromul Baikonur din Kazahstan s-a lansat în spațiu primul satelit artificial din lume. Nava cosmică purta numele Sputnik I,  ceea ce în limba rusă înseamnă satelit, și se învârtea în jurul Pământului la interval de o oră și 36 de minute. Satelitul emitea semnale care puteau fi percepute la sol cu ajutorul aparaturilor radio. De exemplu, americanii care dispuneau de asemenea tehnlogii percepeau uluiți sunetele emise de Sputnik, care trecea deasupra continentului american de mai multe ori pe zi. 

De altfel, Statele Unite au fost luate prin surprindere de această premieră istorică marcată de sovietici. Americanii plănuiau să lanseze primul lor satelit în spațiu abia un an mai târziu, iar dimensiunea acestuia era de zece ori mai mică decât cea a aparatului cosmic construit de URSS.

Sputnik I a efectuat 1410 rotații în jurul Terrei, timp de 94 de zile, iar apoi s-a dezintegrat prin ardere.  În luna noiembrie a aceluiași an (1957) însă, rușii au trimis în spațiu un nou satelit artificial, botezat Sputnik II. Și nu l-au trimis oricum, ci cu o cățelușă la bord, Laika, punctând astfel un nou record - prima ființa vie care a ajuns în Cosmos. Sputnik II a avut aceeași soartă  ca  fratele său mai mare, cu o evoluție mai bună, însă, menținându-se timp de 163 de zile în spațiu.

Deși între timp, pe 31 ianuarie 1958 a fost lansat și primul satelit american în spațiu, Explorer, cursa spațială a fost dominată de sovietici până spre mijlocul anilor ’60. Aceștia și-au trecut în palmares, printre altele, primul bărbat în spațiu (Iuri Gagarin), prima femeie în spațiu, prima plimbare în spațiu sau prima navă care a aterizat controlat pe Lună.

SUA au recuperat venind din urmă cu viteza…rachetei prin programul Apollo, în iulie 1969, Neil Armstrong devenind primul om care pășește pe lună în cadrul misiunii Apollo 11.

În spațiu sau pe Terra, nu uitați că istoria continuă…

 

Mihaela Simina este istoric specializat în relații internaționale, co-autor,  alături de Adrian Cioroianu, al volumelor ”Maria a României. Regina care a iubit viața și patria” (Curtea Veche Publishing - 2015) și ”Mihai I al României - un Rege cu onoare, loialitate și credință” (Curtea Veche Publishing - 2016) și colaborator al revistei Historia.

Ascultați rubrica ”Accent pe istorie” în fiecare zi, de luni până vineri, dimineața de la 8.30 și de la 9.55 și după amiaza de la 17.30, numai la RFI România