Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Un fenomen bizar: paralizia în somn. De ce vedem "demoni" lângă pat? (studiu)

Un studiu recent arată cum un singur fenomen biologic poate fi interpretat în mai multe feluri, în diferite culturi.

Unii o asociază cu răpirile de către extratereştri, alţii cu diverşi demoni sau fiinţe supranaturale cu înfăţişări de-a dreptul înspăimântătoare, care-i presează pe piept, vrând parcă să-i sufoce... Paralizia în somn este percepută diferit, de la o cultură la alta, potrivit Live Science, care citează un studiu realizat de cercetătorii brazilieni, de la Instituto Junguiano da Bahia.

În termeni medicali, e vorba de un fenomen ce are loc mai des decât am putea crede. Paralizia în somn apare fie atunci când o persoană adoarme, fie când se trezeşte, dându-i senzaţia că nu se mai poate mişca sau vorbi timp de câteva secunde, chiar minute. Unii oameni pot simţi şi o presiune pe piept, care le dă senzaţia de sufocare.

În timpul somnului, corpul trece alternativ din starea de somn REM (aşa-numita mişcare rapidă a ochilor, moment în care apar visele) în cea NREM (adică fără mişcarea rapidă a ochilor). Dacă o persoană este conştientă înainte de somnul REM, este posibil să observe că nu se poate mişca sau vorbi. Acest fenomen afectează, conform unor studii, patru persoane din zece şi se manifestă prima dată în adolescenţă.

Interesant e cum interpretează diferitele popoare acest fenomen medical, încă nedesluşit complet. În unele regiuni din Brazilia, de exemplu, folclorul vorbeşte despre o creatură cu gheare lungi la mâini, botezată "Pisadeira", care pândeşte în întuneric, după care zdrobeşte sub tălpi pieptul persoanei care doarme.

În regiunea Catalonia din Spania, există legenda "Pesanta", un animal negru, de obicei pisică sau câine, care se urcă pe pieptul celui care doarme, provocându-i o stare de sufocare şi coşmaruri.

În Newfoundland, Canada, paralizia în somn e asociată cu baba-cloanţa, o femeie urâtă şi rea, în timp ce anumite grupuri etnice din Vietnam şi Laos o asociază cu un "spirit" care se urcă pe pieptul persoanei întinse în pat, încercând să o asfixieze.

Tot la un "spirit" se referă şi folclorul japonez, potrivit căruia un vrăjitor invocă o creatură supranaturală, pentru a-şi sufoca adversarii, fenomen intitulat "kanashibari", în care persoana în cauză se simte ca şi cum ar fi legată cu lanţuri metalice.

Dincolo de toate aceste mituri, medicii ne liniştesc: paralizia în somn nu este un fenomen periculos pentru sănătate. Decât dacă, eventual, aveţi imaginaţia prea bogată...