Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Incident în spaţiu: sonda Voyager 2, atacată de hackeri?

incident_spatiu_sonda_voyager_atacata_hackeri.jpg

Sonda Voyager 2 (Sursa foto: site NASA)
Sonda Voyager 2 (Sursa foto: site NASA)

Sonda spaţială Voyager 2 a fost victima unor hackeri de origine necunoscută. Un incident adus în atenţie de postul tv Science Channel redeschide un dosar mai vechi, cu multe semne de întrebare, care nici până în ziua de astăzi nu au primit un răspuns clar.

Voyager 2 este una dintre cele mai de succes misiuni spaţiale marca NASA. Sonda spaţială a reuşit în ultimele aproape patru decenii să depăşească multe frontiere în călătoria ei interstelară, fiind singura sondă care a "vizitat" toate cele patru planete mari ale sistemului nostru solar, Jupiter, Saturn, Uranus şi Neptun.

Un incident petrecut acum şase ani le-a dat fiori reci savanţilor NASA. Pe 22 aprilie 2010, a apărut o eroare în sistemul de comunicaţii al sondei spaţiale, ca şi cum sonda ar fi fost atacată de hackeri. Întrebarea pe care şi-o pun unii cercetători este dacă hackerii erau de pe Pământ sau din spaţiu. Nu de alta, dar distanţa la care se afla în acel moment sonda spaţială faţă de Terra era mult prea mare pentru ca semnalul "intrus" să fi provenit de pe Pământ, după cum explică un expert NASA, Kevin Baines: "Sonda se afla la vreo 16 miliarde de kilometri distanţă de planeta noastră, când deodată a început să trimită date într-o limbă pe care nu o înţelegeam. Am putea-o numi chiar o limbă extraterestră". Ca şi cum cineva s-ar fi jucat cu sistemul de comunicaţii al sondei...

Ancheta a scos la iveală faptul că o singură cifră din codul binar al sistemului de comandă a fost înlocuită. Astfel, cifra 0 a fost înlocuită cu cifra 1, ceea ce demonstrează că cineva a interferat cu sistemul computerizat de la bordul Voyager 2.

Această metodă a inversării unor numere este folosită frecvent de unii hackeri şi poate chiar închide un computer, în orice caz poate corupe un întreg sistem informatic.

Experţii NASA au căutat apoi sursa acestui presupus atac informatic. Ei şi-au îndreptat mai întâi atenţia către Pământ, însă fiind vorba de o distanţă atât de mare, un atac informatic venit de pe Terra era improbabil.

Apare aşadar întrebarea dacă atacul nu putea proveni din alte zone ale spaţiului cosmic. Pentru cei care nu ştiu, sonda Voyager 2 poartă la bord un mesaj al umanităţii destinat unor eventuale civilizaţii extraterestre. E vorba de un "disc de aur", ce conţine sunete şi imagini menite să ilustreze diversitatea vieţii şi culturii de pe Pământ. Arhiva cuprinde o compilaţie de saluturi de pe Terra, în mai multe limbi, sunete produse de maşini, de animale, de vânt sau de ploaie.

Amatorii teoriei conspiraţiei se întreabă dacă nu cumva "hackerii" care au atacat sonda Voyager 2 sunt extratereştri care au răspuns astfel mesajelor pământene. Cum nu sunt însă prea mulţi oameni de ştiinţă care să-şi asume pe faţă această teorie demnă de Dosarele X, sursa atacului informatic de pe Voyager 2 rămâne un mister.