Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Modulul european Schiaparelli ar trebui să ajungă astăzi pe Marte

Modulul spațial Schiaparelli al Agenției Spațiale Europene (ESA) ar trebui să ajungă astăzi după amiază pe suprafața planetei Marte, potrivit ESA. Dacă misiunea se încheie cu succes, ar fi vorba despre o performanță istorică, întrucât până în prezent doar navetele americane au ajuns pe planeta roșie.

Europenii au mai avut o tentativă similară în 2003, care s-a terminat însă cu un eșec, mini modulul Beagle 2 pierzând definitiv legătura cu baza de pe Terra în timpul misiunii.

Schiaparelli s-a desprins de pe sonda TGO duminică 16 octombrie și a început coborârea către Marte.

Din momentul în care modulul va intra în atmosfera planetei, urmează 6 minute decisive, în care viteza de coborâre trebuie să ajungă de la 21 000 km/h la 0, iar scutul termic al modulului să facă față solicitării. Apoi parașutele și motoarele de frânare trebuie să funcționeze corect, pentru o ”amartizare” cât mai lină.

Modulul dispune de instrumente pentru măsurarea presiunii atmosferice și a vitezei vântului la nivelul solului, dar nu este echipat cu aparate foto și deci nu va transmite imagini.

Misiunea are și rolul de a pregăti o altă misiune, prevăzută pentru 2020, când un robot european de talia unui automobil va căuta pe planeta vecină eventuale dovezi de existență a unor forme de viață, trecute sau prezente.