Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Misiunea ExoMars, succes sau eşec răsunător pentru ESA?

misiunea_exomars_succes_esec_rasunator_esa.jpg

Modulul Schiaparelli (Sursa foto: www.esa.int)
Modulul Schiaparelli (Sursa foto: www.esa.int)

Atmosferă încordată la sediul Agenţiei Spaţiale Europene, după ce ESA a pierdut contactul cu modulul Schiaparelli, cu doar câteva secunde înainte să atingă solul planetei Marte.

Totul a mers perfect, până la un punct: modulul a călătorit la bordul unei sonde spaţiale o jumătate de miliard de kilometri prin sistemul solar, a supravieţuit atmosferei neprimitoare a planetei Marte şi şi-a deschis paraşuta, aşa cum era programat. Şi totuşi, ceva nu a mers cum trebuia. Cu doar un minut înainte ca modulul să atingă solul marţian, Agenţia Spaţială Europeană a pierdut semnalul pe care-l primea de la acest vehicul spaţial.

Primele investigaţii arată că paraşuta pare să fi fost desprinsă de modul prea devreme, după cum a explicat într-o conferinţă de presă unul dintre responsabilii ESA, Andrea Accomazzo: "Din momentul în care paraşuta s-a desprins, situaţia nu a mers aşa cum speram. După această fază a misiunii, modulul în mod cert nu s-a comportat cum ne aşteptam noi".

Altfel spus, experţii Agenţiei Spaţiale Europene nu ştiu unde anume se află modulul pe suprafaţa planetei Marte şi dacă nu cumva s-a prăbuşit. Specialiştii ESA precizează că ar putea dura ceva până la aflarea unui răspuns.

Toate aceste întrebări ne trimit cu gândul la eşecul europenilor din 2003, când un alt modul (Beagle 2) a atins solul marţian, dar nu a mai reuşit să "telefoneze acasă", fiind găsit pe planeta roşie zece ani mai târziu.

Responsabilii ESA dau însă asigurări că misiunea ExoMars este un real succes şi că următoarea fază a proiectului, trimiterea unui rover cu şase roţi în 2020, nu este pusă în pericol.

Oficialii Agenţiei Spaţiale Europene s-au ferit până acum să spună că modulul s-a prăbuşit, însă starea generală de spirit nu e tocmai pozitivă.

Partea bună e că responsabilii misiunii ruso-europene ExoMars 2016 au reuşit să plaseze o sondă pe orbita planetei Marte.

Programul ExoMars este coordonat de ESA, iar ruşii de la Roskosmos sunt principalii parteneri implicaţi în acest proiect.