Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


(VIDEO) Cum va arăta micul dejun al astronauţilor care vor ajunge pe Marte?

video_cum_arata_micul_dejun_astronautilor_ajunge_marte.jpg

Vehiculul spaţial Orion (Foto: www.nasa.gov)
Vehiculul spaţial Orion (Foto: www.nasa.gov)

NASA se pregăteşte să trimită primii oameni pe Marte. O misiune ce poate părea imposibilă la prima vedere, dar pe care agenţia spaţială americană o ia în serios. Pregătirile includ nu doar soluţii la provocările tehnice pe care le presupune un zbor de lungă durată, ci şi cele pentru probleme mai umane, cum ar fi mâncarea pe care o vor consuma astronauţii.

Visul NASA este să pună piciorul pe Marte. Un prim pas a fost deja făcut, prin trimiterea unor roboţei în ultimii ani, care au cartografiat solul planetei roşii şi au făcut o serie de fotografii preţioase pentru agenţia spaţială americană.

Urmează partea cea mai dificilă: trimiterea unor oameni în mediul ostil de pe Marte, cândva în anii 2030, cu vehiculul spaţial Orion. Momentul este însă precedat de alte câteva zboruri de pregătire: mai întâi, un zbor fără echipaj, în jurul Lunii, apoi unul cu echipaj uman, pentru ca în anii 2020 naveta să ajungă pe un asteroid.

Când vorbim de zboruri pe distanţe lungi apar mai multe probleme de ordin tehnic, dar şi psihic. Să nu uităm că o călătorie spre Marte durează între cinci şi şapte luni, timp în care astronauţii sunt practic "prizonieri" în spaţiul îngust de pe vehiculul spaţial cu care călătoresc, lucru care le poate afecta moralul. De aceea, experţii NASA s-au gândit ca măcar mâncarea pe care o vor consuma astronauţii să le mai îndepărteze gândurile negre. Iar specialiştii agenţiei spaţiale americane lucrează intens la meniul viitorilor "marţieni".

În prezent, astronauţii de pe Staţia Spaţială Internaţională au de ales dintr-o gamă variată de feluri de mâncare, cam 200 în total, în special mâncare deshidratată. Ei bine, în călătoriile interstelare acest lux nu va fi posibil, pentru că nava spaţială Orion are dimensiuni limitate şi orice greutate în plus înseamnă mai mult carburant şi mai multă energie pentru propulsarea acestui vehicul.

Pe Orion nu vor exista prea multe soluţii de depozitare a alimentelor, ca pe Staţia Spaţială Internaţională. De aceea, mâncarea, cel puţin la micul dejun, va fi sub forma unor batoane de calorii cu diverse arome, de la portocale şi fructe de pădure, până la inconfundabila aromă de grătar, dar care vor avea un aport nutriţional suficient de mare, pentru a-i energiza pe călătorii în spaţiu. Oamenii de ştiinţă caută soluţii pentru ca măcar gustul mâncării să compenseze aspectul nu foarte atrăgător al acesteia.

Cercetătorii NASA se uită cu atenţie şi la ambalajul acestor alimente, care trebuie să rămână comestibile, în condiţiile fluctuaţiilor de temperatură de pe planeta roşie.

În paralel, cercetătorii fac tot felul de experimente, inclusiv pe Staţia Spaţială Internaţională, pentru a vedea în ce condiţii pot fi cultivate legume în spaţiu.

În concluzie, putem spune că cel puţin primii astronauţi care vor pune piciorul pe Marte nu vor avea stomacul tocmai plin...