Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


(Simulare VIDEO) Teorie surprinzătoare despre formarea Lunii. Cum arăta la origini satelitul natural al Terrei?

Satelitul natural al Pământului s-a format în urma fuziunii mai multor Luni de mici dimensiuni, potrivit unei teorii a cercetătorilor de la Institutul de Ştiinţă Weizmann din Israel, informează space.com.

Teoria acceptată în prezent este că acum patru miliarde de ani, un corp spaţial de dimensiunea planetei Marte, botezat Theia, s-a ciocnit de planeta noastră foarte tânără pe atunci, rezultând un impact devastator.

În urma coliziunii, bucăţi gigantice de rocă topită au fost aruncate în spaţiu, iar odată solidificate aceste resturi s-au contopit şi au format Luna de astăzi, aşa cum o vedem noaptea pe cer.

Noua teorie prezintă o istorie diferită a formării satelitului natural al Pământului. Mai exact, acum patru miliarde de ani au avut loc mai multe coliziuni catastrofale între circa 20 de obiecte spaţiale de dimensiuni gigantice şi Terra.

Resturile rezultate în urma acestor impacturi devastatoare au ajuns în spaţiu, formând mai multe Luni de mici dimensiuni, care se învârteau în jurul planetei noastre, într-un inel asemănător celui din jurul lui Saturn. Ulterior, Lunile de mici dimensiuni s-au contopit într-o Lună mai mare, pe care o vedem şi astăzi pe cer.

Teoria a fost avansată de cercetătorii de la Institutul de Ştiinţă Weizmann din Israel. Coordonatoarea studiului, Raluca Rufu, declară pentru site-ul space.com că scenariul unui impact multiplu explică într-un mod mai natural formarea Lunii. Ea precizează că în etapele preliminare ale formării sistemului nostru solar, coliziunile de acest gen aveau loc frecvent, prin urmare, e mai firesc să mergem pe ideea că satelitul natural al Pământului s-a format în urma unor ciocniri repetate între corpuri cereşti de mari dimensiuni şi Terra. Astfel se explică - spun autorii studiului - şi compoziţia similară a Lunii cu cea a Pământului.

Savanţii de la Institutul israelian nu sunt primii care avansează teoria impactului multiplu. A mai existat un studiu similar apărut în 1989, dar de atunci şi până acum nimeni nu a continuat cercetările, spune Raluca Rufu, care precizează că a făcut alături de colegii ei şi o serie de simulări şi calcule care ar acredita noua teorie.

Cercetătorii israelieni anunţă că vor merge şi mai departe, pentru a afla cum s-a produs fuziunea dintre Lunile de mici dimensiuni, care a condus la apariţia romanticului disc luminos pe care-l admirăm astăzi pe cerul nopţii.