Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Piso, Agenţia Spaţială Română: Anunțul NASA confirmă că nu suntem singura civilizație de pe această lume

nasa.jpg

Sistemul Trappist 1
Sursa imaginii: 
nasa.gov

NASA anunță că a identificat un sistem solar cu 7 planete locuibile, de dimensiuni similare Terrei, la 40 de ani lumină de Soare. Cercetătorii au precizat că cele şapte exoplanete au potenţialul de a conţine apă în stare lichidă. Ele alcătuiesc un sistem stelar care orbitează în jurul Trappist-1, o stea rece cu densitate scăzută, aflată în constelaţia Vărsătorului.

Din păcate nu există încă posibilitatea de a cerceta aceste planete de aproape, dar pentru președintele Agenţiei Spaţiale Române Marius - Ioan Piso anunțul NASA confirmă că nu suntem singura civilizație de pe această lume.

 

Ce înseamnă 40 de ani lumină?

Pare aproape, dar este nu este așa, explică președintele ROSA.”1 an lumină înseamnă cam 9 trilioane de kilometri. Adăugați încă 3 zerouri la 1 miliard și veți înțelege. La acest moment nu putem încă să ne gândim să parcurgem această distanță cu capabilitățile umane de  care dispunem. Dar eu sunt foarte sigur că în următorii câțiva zeci de ani umanitatea va rezolva această problemă".

 

Planeta Pământ, un fel de stație spațială

"Pe Terra suntem la începutul civilizației acum. Faptul că facem astfel de descoperiri e ca și cum ne-am trezi. Suntem capabili să construim tehnologie", spune Mariu Piso. "Știm cum să construim niște stații interplanetare, rachete cu care am putea să accesăm astfel de sisteme solare, dar încă suntem la început. Ca în copilărie…"

 

NASA, justificări pentru bugetul uriaș

Decsoperirile nu se fac brusc. Ele sunt obținute de grupe din ce în ce mai mari de oameni de știință și sunt discutate înainte de a fi anunțate public. "NASA face 2-3 anunțuri de acest gen pe an", mai spune la RFI președintele Agenţiei Spaţiale Române. "Agenția Spațială Americană este o structură uriașă, care cheltuie aproximativ 8 mld.de dolari pe an (Europa cheltuie de 10 ori mai puțin pentru așa ceva). NASA trebuie să se justifice mai ales acum că Administrația SUA s-a schimbat", conchide Marius - Ioan Piso (AUDIO).

 
Ascultă: Marius - Ioan Piso, președintele Agenţiei Spaţiale Române, în dialog cu Magda Prelipceanu