
Ştiinţă
Cum ar arăta viaţa pe cele şapte planete descoperite de NASA?
cum_arata_viata_sapte_planete_nasa.jpg

Ce am vedea dacă am sta pe una dintre cele şapte exoplanete descoperite de NASA? Dacă am locui pe aceste corpuri cereşti, am avea parte în permanenţă de o lumină asemănătoare celei de pe Terra la asfinţitul soarelui. Adică o lumină portocalie-roşiatică, blândă şi extrem de romantică, după standardele pământeşti, evident…
Apoi, dacă am privi pe cer, am vedea din când în când un corp ceresc cam de două ori mai mare decât satelitul natural al Pământului.
Problema e că cele şapte planete se rotesc foarte aproape de Soarele lor, ceea ce le expune unor riscuri destul de mari. De exemplu, eventualele furtuni solare le-ar putea afecta atmosfera (dacă au aşa ceva), iar radiaţiile ar putea distruge orice formă de viaţă (evident, dacă există viaţă pe cele şapte corpuri cereşti).
Planetele nu au noapte şi zi
Cercetătorii cred că pe cele şapte planete descoperite nu există noapte şi zi, ca pe Pământ, întrucât ele stau în permanenţă cu faţa către Soarele lor, în timp ce orbitează în jurul lui, ceea ce înseamnă că pe o jumătate de planetă este tot timpul zi, iar pe cealaltă faţă a corpului ceresc este întotdeauna noapte (aşa cum de pe Pământ nu putem vedea niciodată faţa întunecată a Lunii). Asta ar însemna că pe jumătatea cu faţa spre Soare va fi mereu cald, în timp ce pe partea neluminată va fi mereu extrem de frig.
Ce vârstă are TRAPPIST-1?
Soarele în jurul căruia se rotesc cele şapte planete a fost botezat TRAPPIST-1 şi este de zece ori mai mic şi de 2,5 ori mai puţin “fierbinte” decât Soarele nostru.
TRAPPIST-1 este foarte tânăr, raportat la vârsta Universului. Pentru a ne face o idee despre vârsta acestei stele, astronomul Ignas Snellen, de la Observatorul Leiden din Olanda scrie în revista Nature, citată de site-ul seeker.com, că peste câteva miliarde de ani, când Soarele nostru va rămâne fără “combustibil”, iar sistemul nostru solar va înceta să mai existe, TRAPPIST-1 va fi tot o “stea-bebeluş” şi va mai exista încă zece mii de miliarde de ani, adică de şapte sute de ori mai mult decât existenţa Universului de până acum.
Cu alte cuvinte, chiar dacă pe cele şapte exoplanete nu ar exista forme de viaţă în prezent (deşi nu ştim exact acest lucru, am putea afla peste un deceniu), ele ar avea toate şansele să se dezvolte în acest interval uriaş de timp, spune cercetătorul.