Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Aplicatie IT clujeană, în top 10 mondial

reportaj.jpg

Aplicație Axiodis Cluj
Sursa imaginii: 
captură de ecran

O aplicație dezvoltată de informaticienii clujeni, în colaborare cu și pentru un client francez a intrat în Top 10 la nivel mondial al produselor software dedicate acestei piețe. Aplicația folosește la planificarea optimizată și monitorizarea transportului companiilor din domeniul logistic.

Aplicația Axiodis a fost realizată în colaborare cu un editor francez de software, care a distribuit apoi aplicația produsă la Cluj unor mari companii francofone din întreaga Europă. Ea include date despre gestiunea stocurilor de marfă, date de facturare, resurse, cum ar fi camioanele sau șoferii disponibili, hărți, trasee și orare. O echipă de informaticieni clujeni, din cadrul companiei Axon Soft, a început să lucreze la dezvoltarea acestei aplicații în anul 2013, iar produsul finit a fost gata în anul 2016, spune Anca Vescan, directorul companiei clujene de software.

„Aceste companii au de transportat din centre de logistică la o mulțime de magazine anumite tipuri de materiale, anumite tipuri de marfă. Aplicația dezvoltată de noi îi ajută inclusiv la colectare și încărcare: ce magazine, ce au de dus, cât lapte, câtă apă trebuie să fie încărcate în tir. Pentru domeniul acesta al marii distribuții, aceste activități pot cumula niște costuri fantastice, de aceea este foarte importantă optimizarea programării acestor activități. Cu cât reușesc marii operatori să își optimizeze operațiunile printr-o planificare foarte bună, cu atât crește profitul pe care îl pot obține“, explică Anca Vescan.

Aplicația dezvoltată la Cluj și care funcționează deja în Europa urmează să fie adaptată nevoilor companiilor din America de Sud. Însă pentru acestă parte a lumii, provocările au fost diferite, spune Anca Vescan. ”Ei nu planifică ca și europenii, nici nu au hărți ca europenii. Sunt zone întregi necartografiate”, a precizat Anca Vescan.

Aplicația dezvoltată în Transilvania va fi distribuită și instalată local de partenerii săi internaționali. Clienții care au comandat aplicația fac instalările și configurările clienților lor finali. Acum, compania clujeană de IT va trebui să dubleze echipa dedicată acestui proiect, pentru a o dezvolta și adapta provocărilor ridicate de distribuția din America de Sud. Aplicația este folosită prin intranetul firmelor, pentru că, datorită complexității sale, rulează pe serverele companiilor care cumpără acest produs IT, însă are și unele funcțiuni destinate dispozitivelor mobile.

 
AscultăAICI reportajul despre aplicatie IT dezvoltată de informaticienii clujeni