Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Dana Brânzei cercetător român la Milano

dana_branzei.png

Sursa imaginii: 
ifom.com

După 12 ani de studiu în Japonia, ieșeanca Dana Brânzei este cercetătoare în domeniul biologiei moleculare la „Institutul de Oncologie Moleculară” din Milano de 10 ani, unde a obținut un grant oferit de Uniunea Europeană prin Programul ”Orizont 2020” pentru a studia mecanismele de replicare a ADN-ului cromozomial.

Este cel mai prestigios grant din Europa, un fel de medalie de aur pentru cercetători,care  îmi dă independență financiară practic pentru următorii 5 ani. Voi mai aplica desigur și pentru niște granturi naționale din Italia...

- Cât ai lucrat pentru a obține acest grant?

- Primul grant de acest fel, pentru comunitatea europeană, l-am luat în 2009; și acela a fost tot pentru 5 ani, s-a încheiat la sfârșitul anului 2014. În cercetare totdeauna se lucrează pentru pasul următor, deci nu așteptăm să se încheie un grant și apoi lucrăm pentru următorul; numai cu idei excepționale putem aplica pentru următorul, deci practic de când lucram pentru primul grant, lucram și pentru următorul. Acum de asemenea lucrez pentru un ”advanced grant” care se va materializa după 5 sau 6 ani de acum înainte. Desigur nu lucrez pentru granturi în sine ci pentru realizările care să mă facă eligibilă pentru asemenea premii.

- Pentru ce studiu lucrezi acum?

- Este un studiu de ”DNA repair” și metabolism. Eu am plecat din România când aveam 18 ani și mi-am făcut studiile în Japonia, așa că nu știu cum să spun în românește. E vorba de reparația ADN-ului și procese de metabolism, structura cromozomică...

- De ce ai ales această temă?

- Am mai lucrat pe procese asemănătoare, relaționate cu îmbătrânirea prematură, sau cu instabilitatea genomică încă din vremea când eram la cursul de masterat în Japonia. Bineînțeles că nu lucrez pe aceeași temă, toate lucrurile se transformă, dar dintotdeauna am fost pasionată de ce se întâmplă cu ADN-ul nostru, care este de fapt singurul material biologic ce nu poate fi re-manufacturat, poate fi doar reparat, întreținut. Sunt foarte multe lucruri de învățat despre cum este procesat ADN-ul, reparat, compactat și menținut.

- De câți ani ești aici în Italia la institut?

- Sunt aici din anul 2006, iar din 2008 am laboratorul meu de cercetare.

- Cum ai ajuns la Milano?

- Eram cercetător în Japonia, la un institut de cercetare de acolo și am avut posibilitatea să mă duc la un alt institut pentru câteva luni ca să învăț ceva nou și folositor. Apoi în anul 2005 m-am decis să vin aici la Milano, și mi s-a oferit șansa de a lucra ca cercetător la acest institut. M-am mutat așadar aici la sfârșitul lui 2005, iar după doi ani am reușit să obțin propriul meu laborator de cercetare.

- În Japonia cât ai stat? A fost utilă experiența de acolo?

- Am stat aproape 12 ani în japonia. Sigur că da, experiența a fost foarte utilă, de altfel eu cred că tot ceea ce ni se întâmplă în viață este util, mai devreme sau mai târziu. Practic în japonia am fost educată, pentru că am plecat acolo imediat după liceu. Acolo mi-am făcut studiile, acolo mi-am dat doctoratul, și apoi cercetarea post-doctorală.

- Școala românească te-a ajutat?

- Desigur, am avut niște oameni deosebiți ca dascăli, am fost și la Olimpiada națională de chimie, am făcut parte din lotul național de chimie și asta s-a datorat în mare măsură unor dascăli, unor profesori speciali care m-au inspirat și ajutat foarte mult. La liceul Mihai Eminescu din Iași, unde am studiat eu, sunt niște oameni cu adevărat deosebiți.

- Ți-e dor de casă?

- Da, sigur, mi-e dor de ai mei, de toți oamenii care m-au ajutat să fac primii pași în viață, care m-au format...

- Cât de des ajungi în România?

- Cam o dată pe an, uneori de Paște, alteori de Crăciun, alteori în vacanța de vară

- În viitor unde vrei să te stabilești, aici, în România sau în altă parte?

- Deocamdată îmi este foarte bine aici. De fapt nu contează dacă sunt în Europa sau în SUA, pentru mine e important să fie un loc unde să-mi pot face meseria bine.

 

Pentru RFI a transmis corespondentul Radio România Actualități în Italia, Elena Postelnicu

Toate edițiile rubricii Vocile Diasporei: http://www.rfi.ro/tag/vocile-diasporei