Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


(VIDEO) O descoperire făcută în Maroc ar putea rescrie istoria omului modern

video_descoperire_maroc_istorie_om_modern.jpg

Sursa foto: site Max Planck Institute
Sursa foto: site Max Planck Institute

Cercetătorii au descoperit în Maroc rămăşiţe umane fosilizate, vechi de 300.000 de ani. Asta înseamnă că teoria conform căreia omul modern ar fi apărut acum aproximativ 200.000 de ani s-ar putea dovedi falsă.

Periodic, oamenii de ştiinţă fac descoperiri ce răstoarnă tot ce se ştia până în momentul respectiv despre istoria omului modern.

Studiul de faţă a fost realizat de o echipă internaţională de cercetători, coordonată de Institutul Max Planck din Leipzig şi a fost publicat în revista Nature.

Până în prezent, se ştia că Homo sapiens a apărut acum aproximativ 200.000 de ani într-o aşa-numită „Grădină a Raiului”, în estul Africii, mai exact în Etiopia de astăzi.

O descoperire făcută de cercetători la Jebel Irhoud, în apropiere de Marrakech, în Maroc, arată că de fapt omul modern ar fi apărut cu 100.000 de ani mai devreme şi în alt loc decât se ştia până acum: în nord-vestul Africii.

Cele 22 de fragmente descoperite, care includ bucăţi de craniu, dinţi şi oase aparţinând unui număr de cel puţin cinci indivizi, sunt cele mai vechi rămăşiţe fosilizate ale omului modern cunoscute până în prezent, potrivit seeker.com.

Descoperirea sugerează că Homo sapiens a evoluat din diferite familii asemănătoare omului de astăzi, care au trăit în vremurile preistorice, de-a lungul Africii.

Aceste cercetări arată că pe atunci oamenii erau vânători prolifici, care se hrăneau cu gazele, antilope, zebre şi bivoli. Oamenii de atunci aveau feţe şi dantură asemănătoare omului de astăzi, notează The Independent.

Rămăşiţele fosilizate au fost descoperite în anii 1960, în cursul unor operaţiuni miniere, dar nimeni nu şi-a putut da seama la vremea respectivă cât de vechi sunt.

Tehnologiile moderne au scos la iveală faptul că ustensilele găsite lângă fragmentele respective erau vechi de 315.000 de ani, iar un dinte s-a dovedit a avea vechimea de 286.000 de ani.

Descoperirea i-a uimit până şi pe autorii studiului. Unul dintre ei recunoaşte că nu i-a venit să creadă când a aflat cât de vechi sunt rămăşiţele fosilizate, motiv pentru care a verificat de mai multe ori datele obţinute, pentru a fi sigur că rescrierea istoriei omului modern se bazează totuşi pe date corecte.