Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


NASA încearcă să distrugă un asteroid de 170 de metri

asteroid_2.jpg

Adevărata problemă, atrag atenția experții în domeniu, sunt obiectele cu diametrul mai mic de un kilometru
Adevărata problemă, atrag atenția experții în domeniu, sunt obiectele cu diametrul mai mic de un kilometru
Sursa imaginii: 
RFI

Agenţia Spaţială Americană anunţă că va încerca să devieze un asteroid cu diametrul de 170 de metri, periculos pentru Pământ, care ar intra în coliziune cu Terra în 2022.

Mai mult de 90% dintre obiectele cereşti mai mari de un kilometru sunt deja identificate, studiate, şi niciunul dintre ele nu reprezintă o ameninţare în secolele următoare.

Adevărata problemă, atrag atenția experții în domeniu, sunt obiectele cu diametrul mai mic de un kilometru, însă mai mare de 140 de metri. Doar un sfert dintre ele au fost reperate, iar potenţialul lor de distrugere este considerabil, potrivit oamenilor de ştiinţă.

Ca măsuri de siguranţă sunt avute în vedere trei scenarii: primul duce cu gândul la filmul ”Armaghedon”, deoarece constă în a exploda o bombă nucleară pentru a devia asteroidul. Dar dacă acesta erupe, fragmentele vor reprezenta ele însele un pericol pentru Terra. Al doilea scenariu: ar putea fi trimis un satelit artificial în jurul asteroidului-ţintă, care va exercita asupra lui o forţă de gravitaţie pentru a-l devia încetul cu încetul. Al treilea scenariu: devierea asteroidului şi aici intervine misiunea anunțată acum de NASA.

În 2020, Agenţia Spaţială Americană va lansa un vehicul spațial de 300 de kilograme. În 18 luni, el se va îndrepta către cei doi asteroizi care se rotesc unul în jurul celuilalt şi care ar fi periculoşi pentru Pământ. Cel mai mare măsoară în diametru 800 de metri. Luna sa are un diametru de 170 de metri și ea va servi drept ţintă. Vehicului spațial îl va lovi în 2020, cu o viteză de 6 km/secundă pentru a devia luna asteroidului de pe orbita sa iniţială, modificându-i viteza.