Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Pagina de istorie: O descoperire a lui Pasteur care stârneşte controverse și azi

pasteur.jpg

Louis Pasteur în laboratorul său, pictură de A. Edelfeldt, 1885
Image source: 
wikipedia.org

Acum exact 132 de ani, savantul Louis Pasteur a reuşit să găsească o metodă de prevenire şi tratare a turbării. El a revoluţionat bacteriologia şi este fondatorul microbiologiei. Puţini sunt cei care realizează faptul că procedeul numit pasteurizare vine, de fapt, de la numele lui Pasteur. Aflaţi, însă, care descoperire a lui Pasteur face valuri şi astăzi, din Pagina de istorie.

Marele savant francez Louis Pasteur a schimbat istoria medicinei şi a industriei alimentare, prin descoperirile sale. El este faimos, în primul rând pentru că, prin cercetărilor sale, a reuşit să găsească o metodă de prevenire şi tratare a unor boli grave precum turbarea, holera şi antraxul. Este vorba despre azi banalul vaccin, dar care la vremea sa era o metodă care contrazicea ştiinţa medicală de până atunci. De altfel, vaccinurile inventate de Louis Pasteur stârnesc controverse chiar şi astăzi, când încă există persoane care se îndoiesc de virtuţile lor. Cel mai adesea, controversele s-au iscat pe reţelele de socializare.

În al doilea rând, Pasteur este faimos pentru că a fondat o ştiinţă nouă, microbiologia. Pasteur descoperise că maladiile infecţioase erau provocate de microorganisme. Acest concept a condus la introducerea sterilizării, a dezinfecţiilor, a vaccinurilor şi a antibioticelor.

În 1856, un industriaş l-a rugat pe Pasteur să afle de ce vinul şi berea se acresc odată cu trecerea timpului. Pasteur a demonstrat că atât fermentaţia, cât şi alterarea erau provocate tot de microorganisme. Omul de ştiinţă a prezentat o modalitate prin care se poate preîntâmpina alterarea, numită astăzi ''pasteurizare''. Încălzind vinul până la 50 de grade Celsius, sunt omorâte microorganismele care îl pot altera. Procesul de pasteurizare a fost testat cu succes la 20 aprilie 1862.

Cu ajutorul donaţiilor venite din lumea întreagă, a fost creat, în 1887, un institut dedicat nu doar tratării rabiei, ci şi studiului pasteurizării. Institutul Pasteur din Paris a fost inaugurat la 14 noiembrie 1888, iar Pasteur a rămas în fruntea acestuia până la moarte, la 28 septembrie 1895. Savantul Louis Pasteur a primit, de-a lungul vieţii, numeroase distincţii şi a fost ales membru în diferite foruri academice, printre care şi Academia de Ştiinţe. De asemenea, a fost distins cu Legiunea de Onoare, cea mai înaltă decoraţie franceză.

 

Rămâneţi alături de noi la pagina de istorie pentru a afla poveşti din trecut, dar şi pentru că presa de azi este ciorna istoriei de mâine.

Ascultați rubrica ”Pagina de istorie” în fiecare zi, de luni până joi, dimineața de la 8.30 și de la 9.55 și după amiaza de la 17.30, numai la RFI România

Toate edițiile rubricii Pagina de Istorie: http://www.rfi.ro/tag/pagina-de-istorie

Rubrica Pagina de istorie din 6 iulie 2017
1425