Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Pisicile şi câinii, un pericol real pentru mediu?

pisici_caini_pericol_real_mediu.jpg

Pisicile şi câinii de companie, pericol mai mare decât se credea pentru mediu? (Sursa foto: pixabay.com)
Pisicile şi câinii de companie, pericol mai mare decât se credea pentru mediu? (Sursa foto: pixabay.com)

Un studiu recent sugerează că animalele de companie, în special pisicile şi câinii, reprezintă un pericol serios pentru mediul înconjurător. Totul pleacă de la alimentaţia acestor animale, potrivit studiului citat de seeker.com.

Studiul realizat de un cercetător de la UCLA ne propune să privim animalele de companie dintr-o perspectivă nouă. Aflăm de exemplu că pisicile şi câinii din Statele Unite consumă la fel de multă mâncare ca toată populaţia Franţei într-un an, producând astfel 64 de milioane de tone de dioxid de carbon.

Americanii deţin 86 de milioane de pisici şi 78 de milioane de câini, toţi bine hrăniţi. Industria alimentelor pentru animalele de companie este o afacere de 18 miliarde de dolari în Statele Unite. Cel mai bine se vând produsele din categoria “premium”, care conţin teoretic procente mai mari de carne de vită, porc, pui sau peşte.

Din nefericire, procesul de producţie a cărnii nu este unul tocmai prietenos cu mediul înconjurător. Creşterea vitelor, porcilor sau a puilor înseamnă un consum uriaş de apă şi produce de asemenea gaze cu efect de seră.

Aproximativ 18 la sută din emisiile globale de gaze cu efect de seră sunt puse pe seama fermelor de animale, potrivit Organizaţiei pentru Alimentaţie şi Agricultură din SUA.

Autorul studiului, Gregory Okin, de la Institutul pentru Mediu şi Sustenabilitate al UCLA, spune că nu-şi propune să le recomande oamenilor să scape urgent de animalele lor de companie sau să le treacă pe un regim alimentar vegetarian. El declară însă că trebuie avut în vedere impactul pe care-l are deţinerea unui animal de companie, pentru a fi cinstiţi până la capăt şi a nu lega problemele de mediu doar de activitatea umană.

Studiul lui Okin este însă contrazis de Kelly Swanson, de la Universitatea din Illinois, care consideră că se scapă din vedere un aspect esenţial: cele mai multe alimente pentru câini şi pisici sunt făcute din produse secundare. Altfel spus, ele provin din aceeaşi carne din care se fac preparatele pentru oameni, doar că animalele de companie se aleg cu părţi şi organe care nu ajung în farfuriile oamenilor: piele, grăsime sau oase.

Dincolo de această dispută mai mult sau mai puţin ştiinţifică, trebuie spus că există şi problema cantităţilor mari de proteine din alimentaţia animalelor de companie. Potrivit unui studiu, peste o treime dintre câinii şi pisicile din Statele Unite au probleme de obezitate.

1266