Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Ce viteză prinde cel mai rapid tren din lume?

ce_viteza_cel_mai_rapid_tren_lume.jpg

Tren de mare viteză Fuxing
Tren de mare viteză Fuxing

Cel mai rapid tren operaţional din lume se află în China. Agenţia de presă Xinhua anunţă că trenurile de mare viteză “Fuxing” îşi vor extinde activitatea din 21 septembrie, potrivit Live Science.

“Fuxing” înseamnă “întinerire”, iar termenul are logică, dacă privim puţin în trecut.

Până nu demult, China a fost ţara cu cele mai rapide trenuri din lume, aflate în funcţiune. Mai exact, până în 2011, când două trenuri de mare viteză s-au ciocnit, lăsând în urmă 40 de morţi şi 200 de răniţi.

În acel moment, autorităţile au scăzut viteza trenurilor de la 350 de km/h la 300 km/h.

Între timp, experţii chinezi au îmbunătăţit tehnologia feroviară, iar noua generaţie de trenuri de mare viteză este gata să opereze din nou. Astfel, din 21 septembrie, aceste trenuri vor face legătura între Beijing şi Shanghai, revenind la viteza de 350 km/h.

Aceste garnituri sunt însă capabile să atingă viteza de 400 km/h, fiind astfel cele mai rapide trenuri operaţionale din lume.

Distanţa între cele două oraşe va fi parcursă în patru ore şi jumătate, faţă de cinci în prezent.

Pentru a ne face o idee despre importanţa anunţului făcut de agenţia Xinhua, să privim puţin către concurenţă.

Japonia de-abia testează un tren capabil să atingă viteza de 600 km/h, pe bază de levitaţie magnetică (tehnologia “maglev”), dar care va deveni operaţional tocmai în 2027.

Şi în SUA există trenuri de mare viteză, dar ele circulă cu cel mult 241 km/h, existând şi alte proiecte similare de transport, dar care nu sunt pregătite să fie puse în practică.

Antreprenorul miliardar Elon Musk a propus proiectul Hyperloop, un fel de capsule subterane pe pernă de aer, ce ar urma să prindă viteza ameţitoare de 1.220 km/h.

1542