Misiune istorică a NASA: o sondă spaţială va studia Soarele

misiune_istorica_nasa_sonda_spatiala_soare.jpg

Sonda spaţială Parker va ajunge aproape de Soare în vara anului 2018 (Sursa foto: Johns Hopkins University Applied Physics Laboratory via site NASA)
Sonda spaţială Parker va ajunge aproape de Soare în vara anului 2018 (Sursa foto: Johns Hopkins University Applied Physics Laboratory via site NASA)

NASA pregăteşte o misiune spaţială fără precedent: prima “vizită” pe o stea. De fapt, e vorba de o sondă spaţială care se va apropia de Soare mai mult ca orice alt vehicul spaţial de până acum. Lansarea e programată pentru vara anului viitor.

Sonda Parker va ajunge într-o regiune a spaţiului care nu a mai fost explorată până acum. Mai exact, se va afla mai aproape de Soare chiar şi decât Mercur, care e cea mai apropiată planetă de această stea.

Pentru a intra în atmosfera Soarelui, sonda spaţială se va folosi de sistemul gravitaţional al planetei Venus, pentru a se putea înscrie apoi pe orbită către Soare.

Vehiculul spaţial va zbura prin atmosfera Soarelui şi se va apropia la 6,2 milioane de kilometri de suprafaţa acestei stele, la o distanţă de şapte ori mai mică decât în orice altă misiune de până acum.

Sonda Parker va ajunge la extremitatea atmosferei solare, unde va face o serie de măsurători şi poze de înaltă rezoluţie, pentru a-i ajuta pe cercetători să înţeleagă mai bine originile şi evoluţia acestei stele.

De asemenea, datele culese de NASA vor ajuta oamenii de ştiinţă să prognozeze mai uşor schimbările din mediul spaţial din jurul Pământului, care afectează viaţa şi tehnologia de pe Terra.

Sonda Parker îşi va realiza investigaţiile în condiţii extreme, cauzate de căldura şi radiaţiile solare intense. Vehiculul spaţial va fi protejat de un scut de 11 cm din fibră de carbon, care trebuie să facă faţă unor temperaturi exterioare de 1.377 de grade Celsius.

NASA vrea de asemenea să afle cum se formează vânturile solare, acei curenţi de particule încărcate electric, care călătoresc cu viteze de peste 500 de km pe secundă.

Schimbările vânturilor solare afectează câmpul magnetic al Pământului, iar acest lucru poate perturba sateliţii de care Terra este atât de dependentă, interferând cu instrumentele electronice de la bord şi chiar scurtându-le durata de funcţionare.

Sonda Parker va călători prin spaţiu cu o viteză uluitoare: 700 de mii de kilometri pe oră. Pe Pământ, asta ar însemna că ar ajunge de la Philadelphia la Washington în doar o secundă.