Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


(VIDEO) Elon Musk vrea să trimită oameni pe Marte până în 2024. Cum vor arăta bazele marţiene?

VIDEO Elon Musk oameni Marte baze martiene.jpg

Planeta Marte, viitoare colonie umană?
Planeta Marte, viitoare colonie umană?

Antreprenorul vizionar Elon Musk are ambiţii mari în programul său de cucerire a spaţiului. Fondatorul companiei aerospaţiale SpaceX şi-a propus să lanseze prima misiune cargo pe Marte în anul 2022. La doar doi ani după, Elon Musk vrea să trimită primii oameni pe planeta roşie, potrivit space.com.

Elon Musk şi-a dezvăluit planurile vineri, la Congresul Astronautic Internaţional din Adelaide, Australia, unde a detaliat proiectele anunţate acum un an.

Fotografiile şi simulările video prezentate de fondatorul SpaceX i-au lăsat pe toţi cu gura căscată: navete spaţiale cu aspect futurist, colonii umane pe Marte şi pe Lună desprinse parcă din filmele Science Fiction şi multe date tehnice care par să susţină la prima vedere planurile sale ambiţioase.

Elon Musk vrea ca SpaceX să construiască pe Marte, în următorii 50 până la 100 de ani, un oraş în toată regula, care să găzduiască nu mai puţin de un milion de oameni.

Naveta spaţială care ar trebui să trimită primii oameni pe planeta roşie ar urma să fie propulsată cu ajutorul unei rachete reutilizabile, în genul celor testate deja de SpaceX în ultimii ani, uneori cu succes, alteori fără. Să precizăm însă că ultimele 12 asemenea teste au mers conform planurilor.

După ce ajunge în spaţiu, racheta se desprinde de naveta propriu-zisă, după care revine pe Terra, unde aterizează la punct fix. După doar câteva minute, racheta respectivă ar urma să plece din nou în spaţiu, de această dată pentru a alimenta în zbor naveta lansată înainte.

Într-o singură navetă ar încăpea în jur de 100 de persoane, iar zborul spre planeta roşie ar dura între trei şi şase luni.

Cum îşi va finanţa Elon Musk planurile de a coloniza planeta Marte? Miliardarul americano-canadian născut în Africa de Sud spune că banii vor veni din încasările efectuate în urma unor misiuni pe care le realizează compania sa în prezent, cum ar fi alimentarea Staţiei Spaţiale Internaţionale sau lansarea de sateliţi în spaţiu. În plus, SpaceX intenţionează să reducă dimensiunile rachetelor sale, ceea ce înseamnă teoretic şi costuri de producţie mai mici.

Planurile lui Elon Musk nu vizează însă numai planeta Marte, ci şi Luna. SpaceX vrea să construiască în viitorul apropiat un avanpost uman pe satelitul natural al Pământului.

Să precizăm însă că planurile lui Elon Musk trebuie privite cu o oarecare doză de scepticism. Antreprenorul în vârstă de 46 de ani este cunoscut pentru planurile sale mult prea ambiţioase în opinia unor comentatori, inclusiv în domeniul construcţiilor de maşini electrice, unde a fost acuzat în repetate rânduri că a avut proiecţii nerealiste.