Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Pagina de istorie: Sputink 1, reuşita sovieticilor care a declanşat era spaţială a omenirii

sputnik.jpg

Image source: 
pixabay.com

Acum exact 60 de ani omenirea a întrat în era sa spaţială. Ruşii au fost primii care au reuşit să trimită pe orbita pământului primul satelit artificial. A fost o mare victorie pentru URSS, în detrimentul concurenţilor americani. Lansarea în spaţiu a satelitului Sputnik 1 i-a ambiţionat şi mai mult pe oamenii politici şi de ştiinţă americani, care atunci au pus bazele NASA. Aflaţi povestea primului satelit, dar şi a celor care au urmat, din Pagina de istorie.

Pe 4 octombrie 1957, URSS a surprins întreaga lume printr-o realizare epocală: a trimis în orbita Pâmântului primul satelit făcut de mâna omului, botezat Sputnik 1. De fapt, a fost o sferă de aluminiu, presurizată cu nitrogen, din care ieşeau patru antene radio. Sfera de 53 de centimetri cântărea aproape 84 de kilograme. Sovieticii au folosit politic această realizare, a lansării lui Sputinik 1, pe care au dedicat-o aniversării a 40 de ani de la Revoluţia Bolşevică.

Puţini sunt cei care ştiu că, de fapt, nu acesta ar fi trebuit să fie primul satelit artificial al Pământului, ci un altul, cu numele de cod Obiectul D, care cântărea aproape o tonă şi jumătate. Însă oamenii de ştiinţă sovietici şi-au dat seama că nu au timp suficient pentru a termina preparativele de trimitere în spaţiu a acestui satelit şi l-au lansat mai repede pe mult mai micul Sputnik 1.

De altfel, Obiectul D a ajuns şi el în orbita Pământului, un an mai târziu, redenumit Sputnik 3. Dacă vă întrebaţi ce s-a întâmplat cu Sputink 2, atunci trebuie spus că acesta a fost cel care a dus în spaţiu prima fiinţă vie, faimoasa căţeluşă Laika, la o lună după premiera mondială de a trimite în spaţiu primul satelit. Însă această poveste are un final trist, pentru că, din dorinţa de a fi tot primii în cursa spaţială, în plin Război Rece, sovieticii nu au avut timp să proiecteze şi un sistem fiabil de susţinere a vieţii sau vreun scut termic, astfel că Laika a murit la câteva ore după ce a fost trimisă în spaţiu.

Aceste reuşite ale sovieticilor i-au ambiţionat şi mai tare pe americani care, în 1958, un an după trimiterea satelitului Sputink 1 în spaţiu, au înfiinţat Administraţia Naţională Aeronautică şi Spaţială, cunoscută sub numele de NASA.

 

Rămâneţi alături de noi la pagina de istorie pentru a afla poveşti din trecut, dar şi pentru că presa de azi este ciorna istoriei de mâine.

Ascultați rubrica ”Pagina de istorie” în fiecare zi, de luni până vineri, dimineața de la 8.30 și de la 9.55 și după amiaza de la 17.20, numai la RFI România

Toate edițiile rubricii Pagina de Istorie: http://www.rfi.ro/tag/pagina-de-istorie

Rubrica Pagina de istorie din 4 octombrie 2017
2015