Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Pagina de istorie: Nobel a instituit premiul pentru pace, după ce o explozie i-a omorât fratele

nobel.jpg

Alfred Bernhard Nobel (1833 – 1896)
Image source: 
Wikipedia / Public domain

Zilele acestea sunt anunţaţi câştigătorii din 2017 ai Premiilor Nobel. Însă cine a fost, cu adevărat, filantropul care a pus bazele acestui premiu prestigious, la care râvneşte orice cercetător de pe planetă, scriitor, om politic sau militant social? Moştenirea lui Alfred Nobel este mai mult decât un nume dat unui premiu. Aflaţi mai multe din Pagina de istorie.

În 2015, pentru prima dată, a fost expus pentru public, la Muzeul Nobel din Stockholm, testamentul lui Alfred Berhard Nobel, cel care a avut ca ultimă dorinţă folosirea unei părţi din imesa lui avere pentru a premia excelenţa în cercetare şi literatură, dar şi în menţinerea păcii în lume.

Dar cine a fost, cu adevărat Nobel? A fost un chimist suedez, un inventator prolific, dar şi un industriaş care şi-a folosit una dintre invenţiile sale, dinamita, pentru a agonisi o avere uriaşă.  Nobel strânsese o avere de aproape nouă milioane de dolari. Cu un an înainte să se stingă din viaţă, Nobel a transmis urmaşilor săi, prin testament, dorința sa ca o mare parte a acestei sume să susţină premiile ce-i poartă numele.

Testamentul lui Nobel specifica numai cinci premii – pentru fizică, chimie, fiziologie sau medicină, literatură şi pace mondială. Un al şaselea premiu, pentru economie mondială, a fost instituit în 1968 de către Banca Naţională a Suediei.

De-a lungul anilor, premiile în bani au variat de la aproximativ 40.000 de dolari până la 1.000.000 de dolari în prezent.

Se crede că întristarea produsă de caracterul distructiv al explozibilului  inventat de el şi folosit şi în aplicaţii militare l-a motivat pe Nobel să instituie premiul pentru pace. De altfel, Nobel a fost afectat în mod direct de efectul distructiv al dinamintei, pe care reuşise să o breveteze, după ce a găsit o metodă să stabilizeze nitroglicerina, o substanţă care exploda la cea mai mica mişcare, descoperită de chimistul italian Ascanio Sobrero. În urma unei explozii într-una dintre fabricile sale au murit mai mulţi oameni, printre care şi fratele său, Emil. Explozia i-a adus şi interdicţia de a mai produce nitroglicerină în oraş. Însă acest lucru nu l-a oprit pe Nobel, care şi-a deschis o fabrică pe o barjă care era ancorată în mijlocul unui lac. Datorită pasiunii sale pentru călătorii, Victor Hugo l-a denumit „cel mai bogat vagabond al Europei”. Cu timpul Alfred și-a deschis fabrici și laboratoare în peste 20 de țări, iar când nu călătorea lucra intens în laboratoarele sale.

În 1896 Alfred Nobel moare, la vârsta de 63 de ani. Brevetase peste 355 de invenții, printre care cauciucul sintetic, pielea artificială și mătasea sintetică.

Nobel a menţionat, în testamentul său că „în acordarea premiilor nu se va ţine în nici un fel seama de naţionalitatea candidatului”. Primul premiu finanţat din averea sa a fost acordat în anul 1901 fizicianului german Wilhelm Roentgen pentru descoperirea radiației X.

 

Rămâneţi alături de noi la pagina de istorie pentru a afla poveşti din trecut, dar şi pentru că presa de azi este ciorna istoriei de mâine.

Ascultați rubrica ”Pagina de istorie” în fiecare zi, de luni până vineri, dimineața de la 8.30 și de la 9.55 și după amiaza de la 17.20, numai la RFI România

Toate edițiile rubricii Pagina de Istorie: http://www.rfi.ro/tag/pagina-de-istorie

Rubrica Pagina de istorie din 5 octombrie 2017
1136