Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


De ce s-a prăbuşit Egiptul antic? O nouă ipoteză emisă de cercetătorii americani

de_ce_prabusit_egipt_antic_ipoteza_cercetatori_americani.jpg

O nouă teorie privind dispariţia regatului egiptean antic (Sursa foto: pixabay)
O nouă teorie privind dispariţia regatului egiptean antic (Sursa foto: pixabay)

Oamenii de ştiinţă au emis o nouă ipoteză legată de prăbuşirea Egiptului antic. Potrivit cercetătorilor de la Yale, unul dintre factorii cheie îl reprezintă schimbările climatice.

Studiul cercetătorilor de la universitatea americană Yale, publicat în revista Nature Communications demonstrează cât de strânsă a fost legătura dintre schimbările climatice şi evoluţia societăţilor de acum câteva mii de ani.

Prin această cercetare, oamenii de ştiinţă îşi propun să tragă un semnal de alarmă, care ar suna, rezumat, cam aşa: evoluţia vremii pe termen mediu şi lung poate duce la dispariţia unor întregi comunităţi, dependente de fenomenele meteo pentru dezvoltarea economiei lor.

Egiptul antic ar fi dispărut, parţial, din cauza revoltelor provocate de schimbările climatice şi erupţiile vulcanice, potrivit noii teze emise de savanţii de la Yale, conform The Independent.

Regatul egiptean era marcat de secetă şi dezastre naturale, în ultima parte a existenţei sale. Erupţiile vulcanice erau atât de dese şi de violente, încât gazele aruncate în aer au rămas în atmosferă până la doi ani, ducând la o răcire a vremii şi implicit la apariţia unor fenomene cu impact major asupra economiei. Într-o ţară dependentă de revărsarea Nilului, seceta însemna o adevărată condamnare la moarte.

Studiul Universităţii Yale s-a bazat pe diverse date, inclusiv simulări climatice moderne, combinate cu descrieri din textele antice descoperite de arheologi. Oamenii de ştiinţă au putut face astfel o legătură cu erupţiile vulcanice masive care au redus nivelul revărsării Nilului în timpul verii, fenomen pe care se bazau fermierii egipteni.

Seceta a dus la foamete, aceasta a provocat revolte sociale, iar protestele oamenilor au provocat schimbări politice şi economice, potrivit studiului. În cele din urmă, schimbările climatice au dus la o slăbire consistentă a puterii militare a măreţului regat egiptean.

Şi în prezent, circa 70% dintre societăţile răspândite pe glob se află în regiuni ce depind de musoni, pentru a putea beneficia de ploile necesare culturilor agricole, iar schimbările climatice ar putea face ca acele comunităţi să aibă exact soarta Egiptului antic.