Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Pagina de istorie: Victor Babeș, genialul român care nu a fost răsplătit cu Premiul Nobel

babes.jpg

Bustul lui Victor Babeș din curtea Universității de Medicină și Farmacie din București
Image source: 
Wikipedia / public domain

În data de 19 octombrie 1926 înceta din viață savantul român Victor Babeș. A fost una dintre cele mai importante personalități ale lumii medicale, a scris primul tratat de bacteorologie din lume, iar o mulțime de tratamente medicale și biotehnologii folosite azi pe scară largă sunt bazate pe cercetările sale. Și totuși, deși ar fi meritat pe deplin, nu a fost răsplătit nici o dată cu premiul Nobel.

Victor Babeș s-a născut în anul 1854 la Viena, acolo unde tatăl său, juristul și omul politic bănățean Vincențiu Babeș lucra la Înalta Curte de Casație din capitala Imperiului Austriac.

Victor Babeș a studiat Medicina, mai întâi la Budapesta, acolo unde tatăl său fusese numit președintele curții de justiție numită Tabula Regia. Apoi, Victor Babeș și-a luat doctoratul la Viena.

A devenit rapid pasionat de microbiologie și a decis să își aprofundeze cunoștințele în laboratoarele celor mai cunoscuți specialiști din lume în acest domeniu. La Paris, Victor Babeș a lucrat cu savanți precum Louis Pasteur, iar la Berlin cu biologi precum Robert Koch.

În urma cercetărilor sale, Victor Babeș a pus în evidență peste 40 de microorganisme patogene. De asemenea, el s-a implicat în tratarea și prevenirea unor boli precum tuberculoza, lepra, turbarea sau difteria. Totodată savantul român a dezvoltat o serie importantă de vaccinuri care sunt folosite în prezent în toată lumea.

Victor Babeș a fost unul dintre candidații la Premiul Nobel pentru tratatul său de bacteorologie, primul de acest fel din lume. În perioada în care a trăit în Franța, Victor Babeș a dezvoltat o serie de convingeri politice de stânga, însă nu a fost niciodată comunist, ci liberal.

El s-a stabilit la București la rugămintea prietenului său, prim-ministrul liberal Dimitrie Sturza. În 1893, Victor Babeș a devenit membru al Academiei Române. Ulterior, a fost ales membru corespondent al Academiei Medicale din Franța, iar statul francez i-a oferit cea mai înaltă decorație a sa, Legiunea de Onoare.

Victor Babeș a decedat în 1926, iar memoria sa este onorată de instituții precum Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj.

 

Rămâneţi alături de noi la pagina de istorie pentru a afla poveşti din trecut, dar şi pentru că presa de azi este ciorna istoriei de mâine.

Ascultați rubrica ”Pagina de istorie” în fiecare zi, de luni până vineri, dimineața de la 8.30 și de la 9.55 și după amiaza de la 17.20, numai la RFI România

Toate edițiile rubricii Pagina de Istorie: http://www.rfi.ro/tag/pagina-de-istorie

 
Rubrica Pagina de istorie din 19 octombrie 2017