Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


(VIDEO) Primul robot care primeşte cetăţenia unui stat

video_primul_robot_cetatenie_sophia.png

Sophia, robotul cu cetăţenie saudită
Sophia, robotul cu cetăţenie saudită

Un robot pe nume Sophia a primit cetăţenia Arabiei Saudite. Maşinăria a devenit astfel primul robot din lume care primeşte cetăţenia unei ţări. Primele critici au apărut deja.

Sophia este un robot umanoid. Nu are păr pe cap, iar „creierul” electronic este la vedere.

Ea a vorbit recent la un forum de investiţii în tehnologiile viitorului. Cu faţa machiată, o voce caldă şi mimică vizibil nenaturală, Sophia poate părea destul de stranie pentru unii.

Sophia a fost concepută de compania Hanson Robotics, iar la o prezentare de anul trecut, a băgat pe toată lumea în sperieţi când a spus că vrea să elimine rasa umană.

Întrebată din nou de moderatorul conferinţei, care şi-a exprimat îngrijorarea faţă de viitorul omenirii, Sophia a răspuns ironic: „Nu-l mai ascultaţi pe Elon Musk, vă uitaţi prea mult la filmele de la Hollywood!”, potrivit Business Insider.

Sophia spune că vrea să-şi folosească inteligenţa artificială pentru a-i ajuta pe oameni să aibă „o viaţă mai bună”. Robotul a fost conceput pentru a fi folosit în azilele de bătrâni sau pentru a-i asista pe vizitatorii unor parcuri şi participanţii la diverse evenimente.

 

Sursa video: YouTube

Acordarea cetăţeniei acestui robot a fost salutată pe Twitter de un responsabil saudit din Ministerul Culturii: „Un moment istoric”, a scris oficialul.

Totuşi, nu toată lumea e fericită după acest eveniment fără precedent, potrivit ABC News. Unii internauţi au scris imediat pe reţelele de socializare că Sophia a obţinut mai multe drepturi decât milioane de femei şi muncitori străini în Arabia Saudită. Riad-ul este criticat pentru suprimarea drepturilor civile, în special drepturile femeilor.

Sophia şi-a făcut apariţia ca o femeie occidentală, pe scena forumului unde a participat. Adică singură, fără hijab sau batic islamic şi fără rochia lungă şi neagră specifică femeilor din regat.

În Arabia Saudită, femeile nu au voie să umble neînsoţite şi au nevoie de permisiunea bărbatului pentru a călători în străinătate sau pentru a-şi deschide un cont bancar.