Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Pagina de istorie: Emil Racoviță, primul român care a ajuns în Antarctica

belgica1web.jpg

Nava Belgica navigând în Strîmtoarea de Gerlache, Antarctica
Sursa imaginii: 
Wikipedia / public domain

Acum 70 de ani se stingea din viață o personalitate colosală a lumii științifice europene. Prințul Emil Racoviță, întemeietorul științei numite biospeologie și, totodată, primul român care a participat la o expediție în Antarctica, a rămas în istoria universală pentru rolul său în cunoașterea vieții în condiții extreme, fie din străfundurile peșterilor, fie de pe continentul înghețat.

Prințul Emil Racoviță a venit pe lume în anul 1868, într-o familie aristocratică din care s-au ridicat mai mulți principi ai Moldovei. Printre profesorii săi s-au numărat Ion Creangă și Grigore Cobălcescu.

La dorința tatălui său, care era magistrat, Emil Racoviță a plecat la Paris, unde a absolvit cursurile Facultății de Drept. În paralel, a audiat și cursurile Școlii de Antropologie. Pasiunea sa pentru studiul vieții a depășit-o pe cea pentru studiul paragrafelor de lege. Astfel că Emil Racoviță a terminat și Facultatea de Științe a Universității Sorbona, apoi a început să fie pasionat de biologia marină.

În perioada 1897 - 1899 a participat la expediția Belgica, ce își propunea să exploreze Antarctica. Emil Racoviță a devenit, astfel, primul român care a ajuns pe continentul înghețat. Observațiile și mostrele sale au influențat profund științele vieții.

Emil Racoviță înaintea plecării în Antarctica (Foto: Wikipedia, Public Domain)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Emil Racoviţă la bordul navei Belgica la sfîrșitul iernii polare (Foto: Fr. Cook / Wikipedia)

 

După Primul Război Mondial, el a primit propunerea de a deveni profesor la Universitatea Regele Ferdinand I din Cluj. Aici, în 1920, a întemeiat primul Institut de Speologie din lume, apoi a pus bazele științei numite biospeologie.

Emil Racoviță a devenit membru al Academiei Române, iar în perioada 1926 - 1929 a condus acest for prestigios din fotoliul de președinte. În perioada 1929 - 1930, a devenit rectorul universității clujene. De asemenea, a devenit și senator al României. Prințul Emil Racoviță a influențat profund generații întregi de studenți.

Amintirea marelui savant este păstrată de unul dintre cele mai bune licee din Cluj, dar și de Institutul de Speologie.

O parte din efectele personale ale lui Emil Racoviță, alături de echipamentul său de speolog și de documentele sale pot fi văzute într-o expoziție permanentă, găzduită de Bastionul Croitorilor din Cluj.

 

Rămâneţi alături de noi la pagina de istorie pentru a afla poveşti din trecut, dar şi pentru că presa de azi este ciorna istoriei de mâine.

Ascultați rubrica ”Pagina de istorie” în fiecare zi, de luni până vineri, dimineața de la 8.30 și de la 9.55 și după amiaza de la 17.20, numai la RFI România

Toate edițiile rubricii Pagina de Istorie: http://www.rfi.ro/tag/pagina-de-istorie

 
Rubrica Pagina de istorie din 16 noiembrie 2017