Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


După ce SUA au anunțat că trimit trupe în Golf, rebelii houthi cer un armistițiu

01082019_yemen_aden_attack.jpg

Sursa imaginii: 
AFP

Şeful Pentagonului, Mark Esper, a anunţat vineri trimiterea de trupe pentru a-şi întări prezenţa militară în regiunea Golfului, la solicitarea Arabiei Saudite şi a Emiratelor Arabe Unite, după atacurile cu drone asupra instalaţiilor petroliere saudite din 14 septembrie, informează AFP şi Reuters.

 

Ministrul american al apărării a apreciat, în cadrul unei conferinţe de presă, că atacul din 14 septembrie din Arabia Saudită "reprezintă o escaladare spectaculoasă a agresiunii iraniene". "Pentru a preveni o escaladare suplimentară, Arabia Saudită a solicitat sprijin internaţional pentru protejarea infrastructurilor esenţiale ale regatului. Emiratele Arabe Unite, au cerut, la rândul, lor, asistenţă", a explicat Esper. Oficialul american a precizat că preşedintele Trump a răspuns solicitării din partea celor două regate prin aprobarea desfăşurării de trupe cu caracter defensiv care se vor axa, în principal, pe forţe aeriene şi apărare antirachetă.
Cu aceeaşi ocazie, şeful statului major Joe Dunford a informat că nu s-a decis încă numărul exact al militarilor şi tipul de echipamente ce vor fi trimise în Golf. 

După ce și Arabia Saudită și aliații săi a anunțat vineri noi atacuri în Yemen, rebelii yemeniţi houthi au schimabt brusc placa : ei au anunţat vineri seara că intenţionează să pună capăt tuturor atacurilor împotriva Arabiei Saudite în cadrul unei iniţiative de pace destinată să pună capăt unui conflict ce durează de 5 ani, informează AFP. Într-un discurs pronunţat cu ocazia marcării cuceririi capitalei Sanaa pe 21 septembrie 2014, preşedintele Consiliului politic al houthi (echivalentul unui preşedinte de stat) Mehdi Machat a anunţat "stoparea tuturor atacurilor împotriva teritoriului Arabiei Saudite" în speranţa că "acest gest va avea drept răspuns un gest mai puternic" din partea saudiţilor, conform informaţiilor furnizate de postul de televiziune Al-Massirah al rebelilor houthi, citat de Agerpres.

Este vorba, în opinia sa, de o iniţiativă "de ajungere la pace prin intermediul unor negocieri serioase în vederea realizării unei reconcilieri naţionale cuprinzătoare care nu exclude pe nimeni". Iniţiativa vizează "încetarea vărsării sângelui yemeniţilor şi realizarea unei amnistii generale". Prin aplicarea ei, rebelii se angajează să "înceteze toate atacurile împotriva teritoriului saudit prin drone, rachete balistice sau alte arme".
"Aşteptăm de la această iniţiativă un răspuns mai bun care să prevadă încetarea tuturor atacurilor şi a tuturor raidurilor aeriene asupra teritoriilor noastre", a adăugat liderul rebel.

"Continuarea războiului nu este în interesul nimănui", a adăugat Mehi Machat, care a cerut redeschiderea aeroportului internaţional din Sanaa şi accesul liber la portul strategic Hodeida din vestul Yemenului, esenţial pentru pătrunderea asistenţei umanitare şi a importurilor, în general.
Rebelii houthi au revendicat pe 14 septembrie atacurile cu drone care au provocat incendii în estul regatului saudit: la uzina din Abqaiq, cea mai mare instalaţie de tratare a petrolului din lume şi pe câmpul petrolier Khurais. Atacurile au determinat scăderea la jumătate a producţiei saudite de petrol, reprezentând aproximativ 6% din aprovizionarea mondială.